Косово

Бисљими: У петак подносимо предлог у вези динара

Главни косовски преговарача Бесник Бисљими истакао је данас, након нове рунде преговора у Бриселу, да ће до петка Косово и Србија послати предлоге за решавање питања у вези динара, и да очекује да ће се о томе разговарати идуће недеље.
Он је, како преноси Коха, пренео да се на данашњим састанцима са изаслаником ЕУ Мирославом Лајчаком и главним српским преговарачем Петром Петковићем разговарало и о динару.

Казао је да је договорено да се пронађе начин за излазак из ћорсокака.

„Договорили смо да до петка свака страна преда свој предлог како види краткорочно решење и како кренути у дугорочно решење у вези динара. А онда ћемо следеће недеље поново одржати састанак и разговарати да ли можемо да пронађемо простор два предлога буду један“, објаснио је Бисљими.

Тврди је да је српска страна, на данашњем састанку, рекла да „не признаје Основни споразум као такав“.

„Ми у континуитету желимо да чујемо од српске стране да ли имамо договор и да ли смо посвећени његовом спровођењу. Петковић је рекао да је споразум проблематичан за Србију јер постоје чланови који се тичу статуса, посебно оних који се односе на поштовање територијалног интегритета, чланства Косова у међународним организацијама и слично. Речено нам је да Србија не признаје споразум као такав. Петковић је рекао да је немогуће да Србија потпише споразум са Косовом. Када се се српска страна позвала на споразум из 2013. који су потписали Петковић је рекао да они потписују само споразуме који се не односе на статус“, пренео је Бисљими.

Он је казао да је Лајчак рекао да је лоше што ни годину дана од Основног споразума и анекса нема суштинског напретка у имплементацији.

„Схваћена је забринутост Косова да је непотписивање утицало на неспровођење споразума, али и на тежину ситуације на терену, било да је реч о барикадама, или нападом у Бањској“, додао је он.

На састанку, како тврди, разговарано је и о документу везаном за нестала лица, али и енергетици.

„Тачно је да је Електросервер извршио дистрибуцију и кренуо у наплату, али прикључци за водовод још нису пуштени. Петковић је рекао да то није део споразума, али се томе супротставио Лајчак“, указао је Бисљими, додајући да ће Лајчак припремити писмо земљама ЕУ о одвојености питања дијалога и чланства у Савету Европе.

Извор: Косово Онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон