Друштво

Министарство информисања и телекомуникација расписало конкурсе за медије

Министарство информисања и телекомуникација расписало је девет конкурса за суфинансирање медијских пројеката. Издвојено 337 милиона динара, што је за 27 милиона динара више него прошле године.

Расписани су конкурси за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја за радио, телевизију, интернет, штампане медије и сервисе новинских агенција, за електронске медије чији издавачи имају седиште на територији Косова и Метохије, за садржај намењен особама са инвалидитетом, као и за пројекте за унапређивање професионалних и етичких стандарда.

Расписан је и конкурс за производњу медијских садржаја на језицима националних мањина, као и конкурс суфинансирање производње медијских садржаја намењених припадницима српског народа у земљама региона

Рок за подношење пројеката по расписаним конкурсима је 30. март, док је рок за пријаву кандидата за чланове комисија 20. март.

За суфинансирање пројеката електронских медија чији издавачи имају седиште на територији КиМ ове године је издвојено 20 милиона динара, што је двоструко у односу на претходну годину.  То је уједно и конкурс у коме су средства највише повећана у односу на прошлу годину

Више новца опредељено је и за суфинансирање медијских садржаја на језицима националних мањина, за оне који су намењени припадницима српског народа у земљама региона, као и за оне који су намењени особама са инвалидитетом.  Док је прошле године за медијске садржаје на језицима националних мањина издвојен 41 милион динара, ове године је износ повећан износ за 20 одсто, што значи да је опредељено 49.2 милиона динара.

Када су у питању пројекти за производњу садржаја намењених особама са инвалидитетом, ове године је издвојено 18 милиона динара, што је за три милиона динара више него лане.

За пројекте производње медијских садржаја намењених припадницима српског народа у земљама региона ове године је опредељено 34.8 милиона динара, док је прошле године било одвојено 3.8 милиона динара мање.

За штампане медије, новинске агенције, радио и телевизију, издвојена су средства на нивоу прошлогодишњих.

То значи да је за телевизију опредељено 75 милиона динара, штампане медије и сервисе новинских агенција 42 милиона, а за радио 34 милиона динара.

Такође, и  буџет конкурса за суфинансирање медијских садржаја за интернет медије исти је као лане – 34 милиона динара.

Новац који Министарство додељује за суфинансирање пројеката стручне едукације, унапређења професионалних и етичких стандарда и истраживања у области јавног информисања исти је као и у 2023. години – 30 милиона динара.

Текстови конкурса доступни су на сајту Министарства информисања и телекомуникација.

Извор: УНС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон