КосовоНасловна

Министарство културе: Приштина нема намеру да расветљава нападе на српске цркве

Министарство културе саопштило је данас да најновија кампања Приштине и косовског министра културе јасно потврђују да привремене институције у Приштини немају никакву намеру да расветле макар иједан напад на српске цркве, манастире, гробља и споменике културе, као и да је само од почетка ове године било 30 напада на српско становништво, њихову имовину и српску културну и верску баштину.

Министарство је то саопштило поводом последњих медијских иступа  министра културе, омладине и спорта привремених институција самоуправе у Приштини  Хајрула Чекуа о „првим бројкама које показују колико је споменика и уметничких дела оштећено, колико књига је оштећено и колико артефаката који су део збирке Музеја Косова и даље остају у Србији“, као и да је „направљен обрачун штете да се тражи новчана надокнада за оно што је Србија нанела“.

„Штавише, уместо да расветле ове инциденте, те такозване институције не чине ништа да зауставе брутално насиље над српском културном и верском  баштином, већ упорним покушајима обмане, фалсификовања историје и креирања неистина за циљ имају једино да наслеђе које је створио и до данашњих дана сачувао српски народ присвоје и прикажу као ‘косовско’ „, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се стиче да је само током погрома уништено 35 цркава и манастира, од којих је 19 споменика културе прве категорије, као и 16 православних цркава које нису категорисане. 

Такође, уништено је и украдено око 10.000 вредних фресака, икона, путира и многих других црквених реликвија, као и књиге крштених, венчаних и умрлих, које сведоче о вековном трајању Срба на Косову и Метохији, а запаљена су и оскрнављена бројна српска гробља. Због континуиране угрожености подсећамо да су српски манастири Грачаница, Високи Дечани, Пећка Патријаршија и црква Богородице Љевишке 2006. године уписани на Листу светске баштине у опасности.

„Само прошле седмице преко старог православног гробља које се налази иза цркве Светог Димитрија у Косовској Митровици и које је старо неколико стотина година, пробијен је макадамски пут, а грађевинске машине прешле су преко гробља, надгробних споменика и посмртних остатака2, истакло је Министарство.

Како се даље наводи деценије оваквог скрнављења, рушења и паљења са циљем брисања трагова постојања српске културе, традиције и народа, показује запањујуће размере одсуства било какве намере Приштине да створи услове у којима би културна баштина била безбедна и сигурна.

„Не само да се такозване косовске институције нису побринуле да починиоци иједног од  низа вандалских чинова буду санкционисани, већ сада иду и корак даље у кампањи преотимања оног културног наслеђа које је преживело брутално уништавање екстремиста, у циљу затирања трагова српске културе и доказа о вековном постојању српског народа на територији Косова и Метохије“, наводи се у саопштењу.

У таквој атмосфери, јасно је колико су лицемерне претензија Приштине да такозваном бригом о културном наслеђу покуша да присвоји српско културно и верско наслеђе и да фалсиковањем изгради непостојећу државност и културни идентитет тзв. Косова, додало је Министарство.

„Оваква кампања која не представља никакав изоловани инцидент, већ је део тренда угрожавања српског верског и културног наслеђа, још једном потврђује неопходност будности и снажније бриге у заштити културне баштине“, пише у саопштењу.

Министратво подсећа и да је за разлику од такозваног „Косова“ Србија чланица Унеска и потписница културних конвенција које поштује и посвећено спроводи и наставиће да брине о свом наслеђу, као и до сада. 

Извор: ТВ Мост, Саопштење

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон