Косово

Српска листа: Бруталне лажи које је Самопредељење објавило о Мартовском погрому, наставак су опасне политике мржње

Бруталне лажи које је политичка партија Самопредељење на челу са Аљбином Куртијем објавила о Мартовском погрому и етничком чишћењу српског народа и свега српског које се одиграло марта 2004. године наставак су опасне политике мржње и идеологије зла према Србима и свему српском од стране Приштине – наводи се у саопштењу Српске листе. 

Онај ко злочин негира и замењује жртву са агресором, спреман је да злочин и понови, а томе сведочимо и данас, свакодневним нападима на српски народ на Косову и Метохији, пуцањем у српску децу, наше сународнике, хапшењима, пребијањима, скрнављењем наших гробова и костију наших предака. Циљ оваквих срамних и гнусних Куртијевих натписа јесте искривљивање истине и стварање лажног наратива о овим догађајима који су и даље жива рана у сећањима Срба који су ово страдалништво доживели. 

 Тужна статистика злодела и размере овог етничког чишћења са којим су се у 21. веку пред очима међународне заједнице суочили Срби даје бројеве које су објавили и Савет Безбедности Уједињених нација, УНМИК, ОЕБС, Европска унија и сви светски релевантни медији и који говоре о позадини овог организованог злочина. 

 И данас застрашујуће звучи више од 4000 протераних Срба, 8 убијених на својим кућним праговима, више стотина повређених, уништено или тешко оштећено више од 35 цркава и манастира, а међу њима и они на листи УНЕСКО попут Богородице Љевишке, уништено близу 1000 српских кућа, етнички очишћено девет села и и 6 градова од српског народа, уништено и оскрнављено преко 10000 икона, и у потпуности спречен повратак расељених на Косово и Метохију.

 Жан Мари Геноно, подсекретар ГС УН за мировне операције је у Савету безбедности у извештај истакао: “иако су на почетку изгледале спонтане, демонстрације су брзо преузели организовани елементи са интересом да протерају косовске Србе са Косова и угрозе међународно присуство тамо…. Напад који су предводили екстремисти косовских Албанаца на заједнице косовских Срба, Рома и Ашкалија била је организована, широко распрострањена и циљана кампања..” 

 Треба поновити да ниједан релевантан међународни извор није установио везу или одговорност Срба за несрећно утапање албанских дечака у селу Чабра и то су навели у свим својим извештајима, али су у тим извештајима јасно навели да је погром над Србима био организован и добро припремљен са циљем прогона свега српског. Као и да су етничком чишћењу Срба допринели запаљиви медијски извештаји који су обиловали лажима о српском народу. 

 Више од Куртија би Срби волели да се 17. март 2004. и сви злочини пре и након њега никада нису догодили, али је наша обавеза да негујемо сећање на ово етничко чишћење и не дозволимо да лаж сакрије истину, да се злочинци изједначе са жртвом, нити да им се злочин опрости, те да се за своја злодела казне у складу са законом. 

 Као да није довољно што Курти свакога дана својим изјавама и неделима подиже тензије прогони све што је српско, отима српска имања, српске цркве, прети и протерује Србе већ жели да лажним наративима сакрије злочине који су почињени над нашим народом и салува организаторе и извршиоце ових злочина од процесуирања и санкционисања – наводи Српска листа.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон