Косово

Немец: Визна либерализација за Србе са КиМ могућа крајем априла

Посланик Европског парламента и новоименовани известилац за укидање виза Србима са Косова и Метохије Матјаж Немец оценио је данас да је могуће да се брзо реши питање визне либерализације за носиоце српских пасоша са КиМ, које издаје Координациона управа Србије, и истакао да је на ЕП да донесе одлуку о овом питању до краја априла.

Немец, који је недавно израдио нацрт извештаја о визној либерализацији за носиоце српских пасоша са КиМ, које издаје Координациона управа Србије, рекао је за Т а н ј у г да су главне тачке тог извештаја да Срби са КиМ добију визу и могућност да путују у ЕУ и оценио да не постоје велике препреке за решавање овог питања.

“Мислим да нема великих препрека око тога. Сви мисле да је потребно да се нађе пут до овог решења. Срби који живе на Косову су у том смислу дискриминисани. Мислимо да је могуће што брже да се добије решење и да ћемо доћи до решења”, рекао је Немец.

На питање шта очекује од других европских институција, рекао је да су оне већ донеле одлуку и да је Европска комисија послала препоруку ЕП.

“Ако ми то потврдимо крајем априла месеца онда Срби који живе на Косову могу да путују у Европску Унију”, навео је Немец. Поновио је да је дискриминација то што српски грађани на КиМ, који су власници ових пасоша, једини на Западном Балкану не могу да путују.

“Желимо да добијемо решење за овај проблем. На нама је да одлучимо до краја априла месеца”, рекао је Немец и напоменуо да је важно да се изабере решење за грађане Западног Балкана.

Одбор ЕП за правду и унутрашње послове недавно је именовао Немеца за известиоца задуженог за питање укидања виза за пасоше које за Србе на КиМ, издаје Координациона управа Србије, а Немец је потом израдио нацрт извештаја о визној либерализацији за носиоце српских пасоша са КиМ.

У нацрту извештаја о предлогу уредбе ЕП и Савета ЕУ о изменама и допунама уредбе за носиоце српских пасоша, које издаје Координациона управа Србије, известилац је затражио брзо усвајање овог документа у актуелном сазиву ЕП без амандмана.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон