Косово

Новинари са КиМ о 17. марту: И даље откривамо шта је све у нашем животу, у културном, државном и духовном контексту уништено

17. март 2004. године остаће у сећању свих Срба који су након 1999. остали на Косову и Метохији. Шта се тада заиста десило тешко је објаснити. О мартовском погрому сведоче и новинари који су извештавали о страшној трагедији.

Слике уништавања, паљења и згаришта тих дана зла, марта 2004. године отишле су у јавност захваљујући екипи РТС-а и новинару Жарку Јоксимовићу, који су међу првима бележили ужасне сцене.

„Није било нимало лако, све комуникације до Мердара су биле ризичне, најпре је требало ризиковати и све то снимити. Успели смо у једном дану да забележимо оно што смо првог дана видели, дан после смо забележили Косово Поље, Липљан, дан касније Обилић и онда све преко Мердара, где су нас чекале колеге из ТВ Топлице, преузимале материјал и слали прилоге линком из Прокупља РТС-у“, присећа се Јоксимовић. 

Страшна трагедија српског народа дешавала се пред очима припадника међународне мисије. О стању у седишту мисије у Приштини сведочи Момирка Чанковић, новинарка Информативне службе УНМИК-а.

„Ја се тога сећам, страх је био велики код припадника међународне заједнице. Можда бих се и ја уплашила да сам у некој страној земљи као они, у некој мисији,  али они су били у страху од оних чија су права дошли да штите, а онда је наступио један тотални хаос“, рекла је Момирка Чанковић.

Шта се тог 17. марта заиста десило, и данас, после 20 година тешко је објаснити. 

„Организација која изгледа савршено, а нема вођу. Систем који иде и пред собом непогрешиво налази оно што је српско и уништава. Та племенска матрица која каже: Избриши све што не личи на тебе, се тог тана излила пред нас и обухватила наш живот. До дана данашњег ми откривамо шта нам се догодило 17. марта. За 17. март је потребна наука, за  17. март су потребне различите дисциплине које ће проучавати шта је то све у нашем животу, у нашем културном, државном и духовном контексту уништено“, наводи Живојин Ракочевић, новинар и писац.

Сећање и незаборав на 17. март са преиспитивањем узрока и последица је потребно и неопходно, између осталог, и да се у времену после заштитимо од понављања зла.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон