Косово

Обележавање “Погром – Награђени злочин“

Поводом двадесет година од Погрома на Косову и Метохији, Дом културе Грачаница и Галерија уметности Приштина, организују централно обележавање овог трагичног догађаја програмом: “Погром – Награђени злочин“.

Програм је конципиран као својеврсна недеља сећања на Погром у оквиру које ће се кроз изложбе фотографија и уметничких слика, трибину, пројекцију филма, подизање споменика жртвама и свечану академију, сагледати размере страдања којим су Срби и њихова имовина били изложени уништавању. Тих дана, 17. и 18. марта 2004. године страдало је 19 људи, више од 900 домова је спаљено, док је око 4000 Срба протерано, а уништено и оскрнављено је 39 цркава, манастира, црквишта и верских обележја, као и гробаља и споменика. У програму ће учествовати сведоци Погрома, уметници, ученици и професори, представници Српске православне цркве и званичници државних институција.

Програм:

11.03. у 19:00 – Трибина „Погром 17. Март 2004. године – Награђени злочин“  и изложба фотографија „Погром 17. марта 2004. – Награђени злочин“

На трибини ће говорити : др Радован Пилиповић, директор Архива СПЦ; проф. др Владан Виријевић; историчар Марко Марковић, директор Архива Косова и Метохије; Стефан Радојковић, историчар.Учесници трибине, са научне стране, покушаће да одговоре на кључна питања узрока, размера и последица мартовског Погрома, и указаће на потребу проучавања једног од највећих злочина наше савремене историје. Изложба фотографија, од којих су неке обишле читав свет, приказује феномен зла и наугроженије тачка страдања.

13.03. у 19:00 – Изложба слика са девете ликовне колоније „Јесен у Призрену 2023.“, јесте директна подршка обнови уништеног наслеђа и одржава се сваке године у страдалом манастиру Светих архангела код Призрена. Уметници обнављају и чувају сећање на прошлости и богато српско културно наслеђе, и својим радом на терену оживљавају кључне духовне и  културне тачке на Косову и Метохији. Учесници колоније били су: Невена Костић, Иван Гаљак, Миљана Драшковић, Теодора Ракиџић, Милан Ђурић, Шандор Шлајф, Марија Станојловић.

14.03. у 19:00 – Приказивање филма „Мрак“ редитеља Душана Милића.

Радња филма смештена је у време мартовског Погрома на Косову и Метохији. У планинским забитима Косова, на имању окруженом густом шумом, живи Милица са мајком Вукицом и дедом Милутином. Сваку ноћ породица се повлачи у забаракадирану кућу, престрављени терором који долази из шуме. Да ли је тај ужас опкољене куће одјек недавно завршеног рата или само њихова машта, како их опомињу званичници КФОР-а? Нема материјалних доказа да се нешто лоше догађа, али сваке наредне ноћи њихов страх расте.

17.03. у 11:00 – Парастос у манастиру Грацаница, праћен полагањем белих ружа испред инсталације „МИССИНГ“ у дворишту Дома културе Грачаница.

17.03. у 11:30 – Откривање споменика убијенима у Погрому 17.марта 2024.

Споменик је рад академског вајара Бранислава Ристића и биће постављен у дворишту Дома културе Грачаница.

17.03. у 12:00 – Свечана академија

На академији ће учествовати: Предствници Епархије рашко – призренске, Канцеларије за КиМ Владе Републике Србије, начелник косовског округа Срђан Поповић, Ансамбл Венац, Призренски богослови,  Хор музичке школе „Стеван Мокрањац“, Балетска школа Грачаница, као и сами сведоци и учесници у страдању током Погрома (Драгана Станојевић, др Драган Перић и Новица Столић).  

Нека ова недеља сећања буде прилика да заједно одамо почаст жртвама и очувамо сећање на прошлост.

Покровитељи обележавања су Канцеларија за Косово и Метохију, Министарство културе Републике Србије и СГ Приштина. 

Извор: Дом културе Грачаница

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон