Друштво

Обележен Светски дан дијабетеса у Грачаници

Светски дан борбе против дијабетеса обележава се данас и представља највећу светску кампању посвећену подизању свести о дијабетесу. Дијабетес је здравствени проблем са којим се суочавају и бројни становници на централном Косову, а тим поводом у центру Грачанице организована је акција мерења нивоа шећера у крви и притиска, која је била бесплатна за све грађане.

Иницијатива за покретање светске кампање за борбу против дијабетеса покренута је је 1991. године од стране Међународне федерације за дијабетес и Светске здравствене организације као одговор на растућу здравствену претњу коју представља дијабетес. По речима Владимира Петковића из Саветовалишта за дијабетес, ова болест све више узима маха на нашим просторима и треба је на време спречити.

„Највећи фактори ризика који доприносе већем оболевању јесте, у суштини, тај нездрави начин живота. То је тај модеран и брз живот са нередовном и нездравом исхраном, без довољно физичке активности и квалитетног сна и то је нешто што ремети наше здравље у сваком погледу и доприноси оболевању од дијабетеса. Гојазност је присутна и код нас, као и на глоблном нивоу, у све већем броју тако да данас имамо ситуацију да у Србији око 800.000 људи болује од дијабетеса и то је само број код којих је регистрована болест, па се претпоставља да је заправо и много више оболелих“, истакао је Петковић.  

Милиони људи са дијабетесом широм света и даље немају приступ одговарајућој терапији. Особе са дијабетесом захтевају стално лечење, негу и подршку како би управљали својим стањем и избегли компликације.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон