Друштво

Обележена годишњица почетка битке на Паштрику

Делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио бригадни генерал Горан Момчиловић, положила је данас венац крај спомен обележја у касарни “Војвода Петар Бојовић” у Лесковцу поводом обележавања годишњице почетка битке на Паштрику.
Венце крај спомен обележја припадницима Војске и Полиције који су 1998. и 1999. године погинули у борбама са албанским терористима и снагама Нато у зони одговорности 549. моторизоване бригаде у лесковачкој касарни положили су и Зоран Антић из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, чланови породица настрадалих, учесници битке, ветерани, представници локалне самоуправе и грађани.

„Војска Југославије је на Паштрику бранила територију СРЈ од копнене офанзиве коју су из правца Републике Албаније ка Косову покушали да изведу терористи ОВК у сарадњи са војском Албаније, потпомогнути интензивним бомбардовањем од стране Нато авијације. Захваљујући храброј борби граничних и других јединица Војске Југославије, непријатељ је осујећен у намери да сломи и уништи њихову одбрану и отвори пут за додатно убацивање терориста на подручје Косова. Војска Југославије је у бици на Паштрику остала непоражена и нанела је огромне губитке непријатељу“, саопштило је Министарство одбране Републике Србије.

За изузетне резултате у супротстављању агресору и за показано беспрекорно херојство у рату, 549. моторизована бригада је одликована Орденом Народног хероја.

Извор: Косово Онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон