ЛокалнеНасловна

Турковић: Адолесценција – специфичан и нимало лак период за децу и родитеље

Адолесцентни период  данас представља најтежи период одрастања и за децу и за родитеље и то је период када треба обратити посебну пажњу на емоционални и ментални развој деце, истакла је, гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница Александра Турковић, психолог. Она је дала веома корисне савете родитељима и деци како најлкше да преброде овај тежак период одрастања деце.

„За адолесценцију можемо да кажемо да је један специфичан период између детињства и одраслог доба. Тај период је специфичан јер дете тада премошћава период детињства и улази у свет одраслих и тај период од пар година, колико траје адолесценција, није нимало лак, пре свега за самог адолесцента. Обимује га много промена како телесних тако и менталних и когнитивних “, истакла је Турковић и додала да је то перио када дете почиње другачије да гледа на свет.

Она је  истакла да  тај период није нимало лак ни за родитеље, који треба деци увек да буду подршка.

„Родитељи у том периоду треба да буду толерантно попустљиви према деци, да поставе одређене границе, а када спознају да неке нове активности нису угрожавајуће за децу треба да им дозволе искусе, свакако уз њихову будну пажњу. Међутим, када виде да је нешто заиста ризично понашање по његово дете онда треба јасно поставити границе“, казала је психолог Турковић.

Највећи изазови  и проблеми у адолесценатном периоду  су прилагођавање на своје тело, прилагођавање у друштву, када настају и разни страхови, затим коришћење психоактивних супстанци, криминогено и девијантно понашање, када је неопходно да родитељи то препознају  и реагују, истиче Турковић.

Она је нагласила да родитељи имају кључну улогу у животу деце, па и у адолесцентном периоду када деце мисле да им родитељи више нису пријатељи, требало би да свакодневно разговарају, прате и реагују на сваку промену у понашању своје деце, а када је то неопходно требало би да потраже и стручни савет и помоћ.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон