LokalneNaslovna

Turković: Adolescencija – specifičan i nimalo lak period za decu i roditelje

Adolescentni period  danas predstavlja najteži period odrastanja i za decu i za roditelje i to je period kada treba obratiti posebnu pažnju na emocionalni i mentalni razvoj dece, istakla je, gostujući u Jutarnjem programu RTV Gračanica Aleksandra Turković, psiholog. Ona je dala veoma korisne savete roditeljima i deci kako najlkše da prebrode ovaj težak period odrastanja dece.

„Za adolescenciju možemo da kažemo da je jedan specifičan period između detinjstva i odraslog doba. Taj period je specifičan jer dete tada premošćava period detinjstva i ulazi u svet odraslih i taj period od par godina, koliko traje adolescencija, nije nimalo lak, pre svega za samog adolescenta. Obimuje ga mnogo promena kako telesnih tako i mentalnih i kognitivnih “, istakla je Turković i dodala da je to perio kada dete počinje drugačije da gleda na svet.

Ona je  istakla da  taj period nije nimalo lak ni za roditelje, koji treba deci uvek da budu podrška.

„Roditelji u tom periodu treba da budu tolerantno popustljivi prema deci, da postave određene granice, a kada spoznaju da neke nove aktivnosti nisu ugrožavajuće za decu treba da im dozvole iskuse, svakako uz njihovu budnu pažnju. Međutim, kada vide da je nešto zaista rizično ponašanje po njegovo dete onda treba jasno postaviti granice“, kazala je psiholog Turković.

Najveći izazovi  i problemi u adolescenatnom periodu  su prilagođavanje na svoje telo, prilagođavanje u društvu, kada nastaju i razni strahovi, zatim korišćenje psihoaktivnih supstanci, kriminogeno i devijantno ponašanje, kada je neophodno da roditelji to prepoznaju  i reaguju, ističe Turković.

Ona je naglasila da roditelji imaju ključnu ulogu u životu dece, pa i u adolescentnom periodu kada dece misle da im roditelji više nisu prijatelji, trebalo bi da svakodnevno razgovaraju, prate i reaguju na svaku promenu u ponašanju svoje dece, a kada je to neophodno trebalo bi da potraže i stručni savet i pomoć.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button