КосовоКултураНасловна

Одржана промоција Фотомонографија „Градови Косова и Метохије 1878-1941. године“

Фотомонографија „Градови Косова и Метохије 1878-1941. године“ аутора Марка Марковића, историчара и директора Архива КиМ, представљена је синоћ у Дому културе у Грачаници.

Фотомонографија „Градови Косова и Метохије 1878-1941. године броји  358 разгледница и фотографија на којима је представљено 14 градова и вароши   Приштина, Призрен, Пећ, Ђаковица, Косовска Митровица, , Гњилане, Јањево, Качаник, Штимље , Липљан, Звечан, Подујево, Вучитрн, Урошевац.

Марко Марковић, историчар и аутор, на промоцији је казао да је објављени материјал у фотомонографији прикупљен је у најеминентнијим установама културе Републике Србије.

„Фотографије сам прикупљао крнувши од музеја, народног, етнографског, историјског, као и музеја Албера Кана у Француској. Истраживачки рад ме је потом водио у Архив Србије, Југославије, Архив САНУ, Града Београда, драгоцен материјал прикупљен је у Народној библиотеци Србије и Матице Српске. Све што је представљено у књизи је заправо прворазредни историјски извор тога времена и као историчар када посматрам писане историјске изворе који се хронолошки покапају са разгледницама и фотографијама у овој књизи, јер свака разгледница и фотографија сведочи о једном времену.

Редовни професор одељења за историју Филозофског факултета Универзитета у Београду др Милош Ковић, је истакао да није имао дилему да буде један од рецензената представљене публикације.

„Почаствован сам приликом да вам се вечерас обратим. Ову прилику доживљавам као благослов. Када ме је Марко Марковић позвао да будем рецезент ове књиге и када ми је послао материјал фотографије које је прикупио, заиста сам их дуго посматрао и нисам имао дилеме око своје одлуке да будем рецезент. Одавно познајем рад Марка и ово није његова прва књига овог типа. Током гледања фотографија питао сам се једино шта да напишем, како да приђем књизи. Фотографија је један предрагоцен историјски извор, што је уједно и главна тема моје рецензије.Разгледнице су намештене, бирају се кадрови, шта ће се приказати, али чак и разгледнице саме по себи, биране да буду репрезентативне, опет су предрагоцени историјски извори за нас. Ово је време пре фотошопа и свега што данас видимо, ми данас заиста не можемо да верујемо фотографији, снимаку, видимо шта се ради са вештачком интелигенцијом, тада то није рађено бирани су мотиви, углови из којих се праве фотографије. Сама по себи фотографија је предрагоцена“, истакао је Милош Ковић.

Покровитељи изложбе разгледница и фотографија и вечерашње промоције књиге су: Министарство културе Републике Србије и Канцеларија за Косово и Метохију уз подршку Епархије рашко-призренске.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон