Друштво

„Ој, Косово, Косово“ у Чикагу, сећање на погром и подршка Србима на КиМ

Срби у Америци су на тамошњем Фестивалу песмама поручили Србима на Косову и Метохији да су увек уз њих, и тиме се прикључили обележавању две деценије од мартовског погрома.

“Ој, Косово, Косово“ песма је коју су чланови српских хорова из Америке певали у Чикагу, у сећање на погром Срба на Косову и Метохији 17. марта 2004. године.

Том песмом Срби са друге стране океана поручују да су уз српски народ на Косово и Метохији.

“Шта би се десило данас са нама Србима да немамо Пећку патријаршију, Грачаницу, Дечане, Богородицу Љевишку, да немамо Студеницу, Жичу, да не говоримо о манастиру Хиландару. Ако изузмемо те наше темеље на којима почива наше духовно и национално биће, онда нас нема, онда ми не постојимо“, поручио је протојереј-ставрофор Добривоје Милуновић.

Био је ово и први фестивал певачких група у Чикагу који је носио назив “Песма као завештање“. Учествовали су хорови из Средњег запада САД.

“Желимо да ставимо акценат на чињеницу да од свих вечерашњих учесника скоро 90 одсто њих је рођено овде или ван Србије. А сви су вечерас певали на свом матерњем српском језику. Ми смо поноси на то и трудићемо се да овај фестивал постане традиционалан. Он ће сваке године бити хуманитарног карактера. Наша је жеља и трудићемо се да кроз овакве фестивале утичемо и не дозволимо да до заборава дође“, истиче уметнички директор фестивала Милан Андријанић.

Домаћини овог догађаја, ансамбл “Око соколово“, планирају да, ако не ове, онда следеће године, посете Србију.

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон