КосовоНасловна

Општина Приштина: Нисмо добили никакав захтев за померање спомен плоче, нити смо обавештени о томе

Општина Приштина негирала је данас да је примила захтев за померање спомен плоче палим српским војницима током Балканских ратова и Првог светског рата на војном православном гробљу у Приштини.

У одговору за Косово онлајн наводи се да Општина није наложила измештање, нити померила поменуту спомен плочу. 

„На основу информација које смо добили од надлежних дирекција обавештавамо вас да нисмо добили никакав захтев за померање плоче нити смо обавештени о померању плоче. Стога вас обавештавамо да плочу није уклонила Општина Приштина“, наводи у одговору за наш портал из Општине Приштина.

У данашњем заједничком саопштењу амбасада Француске и Немачке наведено је да је на њихову иницијативу померена спомен плоча палим српским војницима у Балканским ратовима и у Првом светском рату на војном православном гробљу у Приштини.

Постављена је нова плоча која подсец́а на жртву свих француских војника на Косову на иницијативу  Амбасаде Француске, а потом је, како наводе из Амбасада, плоча у знак поштовања српским војницима померена само неколико метара, уз највец́е поштовање након што су обавестили општину.

Подсетимо, саопштењем се јуче огласила и Епархија рашко-призренска која је између осталог навела да „ни српска заједница, која то гробље користи, ни Епархија Рашко – призренска, која се духовно стара о православним гробљима на Косову и Метохији, нису били консултовани о измештању спомен плоче ослободиоцима у Првом светском рату, који су поднели велике жртве заједно са осталим савезничким војницима“.

Извор: Косово онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон