КосовоНасловна

Основна школа „Димитрије Прица“ у Доњој Брњици обележила 100 година постојања и рада

Основна школа „Димитрије Прица“ у Доњој Брњици свечано је обележила стогодишњицу свог постојања и рада.

Упркос условима у којима у овом тренутку ова образовна установа ради, она представља стабилну тврђаву у одбрани српског језика, српске културе и традиције, речено је на свечаној академији поводом прославе. Ово је иначе, једина српска школа у једином српском селу на релацији од Мердара до Приштине.

Директорка школе Татјана Здравковић представила је школу у периоду од свог оснивања 1923. године, па до данас. Она је радницима школе који су заслужни за опстанак ове установе, као и бившим директорима и наставницима, уручила похвалнице.

„Посебну захвалност дугујемо радницима школе који су радили те тешке 1999.године, када је било веома тешко организовати наставу и наставни кадар. Ти људи су ризиковали своје животе и због таквих људи није опстала само ова школа, већ и цело место“, рекла је Татјана Здравковић, директорка ОШ „Димитрије Прица“.

„Канцеларија за Косово и Метохију увек ће стајати уз свој народ и поштовати све оно што ви радите и помагати вам да буде још много боље. Деца која похађају наставу на читавом простору наше покрајне живе у специфичним и тешким условима, али моје лично мишљење је да протекле три године Канцеларија за КиМ је својим средствима улажући у нашу децу извела са ових простора негде око 3000 деце, по разним основама. Када добијемо повратну информацију од наше деце, када добијемо осмех на њиховим лицима, не постоји цена која не може да се плати. Када год одем у посету нашој деци, од домаћина који угосте нашу децу добијем само похвале на рачун њиховог васпитања. То није њихова заслуга, то је ваша заслуга, ви васпитавате децу, а наша деца постижу изузетне успехе на бројим такмичењима широм земље“, истакла је Светлана Миладинов, помоћница директора Канцеларије за КиМ.

У оквиру културно-уметничког програма наступили су ученици ове школе са рециталима и сценским тачкама, као и ансамбал народних игара и песама Венац, а сви присутни имали су прилику да погледају изложбу под називом „Историјско наслеђе“.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон