КосовоНасловна

Откривен споменик жртвама 17. марта 2004. на КиМ поводом две деценије од овог злочина

Након парастоса страдалима у Мартовском погрому, окупљени су кренули ка Дому културе у Грачаници, где су испред уметничке инсталације МИСИНГ положили беле руже, а након тога откривен је и споменик жртвама мартовских догађаја 2004. године.

Окупљенима испред спомен плоче обратила се заменица директора Канцеларије за КиМ Душица Николић.

– На иницијативу Владе Републике Србије и Канцеларије за Косово и Метохију данас откривамо спомен плочу у знак сећања на наше страдале суграђане у мартовском погрому. На иницијативу председника Србије Александра Вучића ми данас негујемо културу сећања и са дужном се пажњом и пијететом сећамо свих наших жртава. Циљ откривања ове плоче је неговање културе сећања на најтежи дан српског страдања на КиМ. Симбол подсећања на отргнуте српске животе. Имена страдалих су у овај камен уклесана и сведоче о нашим мученицима. Овај камен са Шар планине симбол је снаге, јачине и опстајања српског народа на овим просторима. Симбол је снаге нашег народа да издржи голготу кроз коју пролази, али и симбол некажњеног злочина већ 20 година – рекла је Душица Николић.

Она је нагласила да директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић ни данас није могао да буде са нама.

– Директор Канцеларије Петар Петковић није са нама због забране Приштине, али вам зато преносим његову поруку у којој каже да је на нама да учинимо све, да никада више не дозволимо нове погроме, нити нове Олује, да заштитимо наш народ и да чувамо мир као највећу вредност. Нека је вечна слава свим невино страдалим жртвама на целом КиМ, да се ником никад не понови злочин који је српски народ проживео – стоји у поруци Петковића.

Данас се сећамо једног од најдраматичнијих догађаја читаве наше многовековне националне повеснице, када је отелотворена мржња, која је за свега неколико сати одузела животе не малог броја наших недужних сународника, протерала више од 4000 људи, уништила неколико десетина наших светиња и на стостину домова. Био је то дан када су пред очима читавог света, у пламену мржње нестајали векови постојања и трајања – рекао је Дејан Ристић, директор Музеја жртава геноцида у Београду.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон