ВестиКултураНасловна

Отворен фестивал ГРАФЕСТ

Дванаести међународни фестивал документарног филма и телевизијских форми Графест, под слоганом „Музика живота“, свечано је отворен вечерас  у Дому културе „Грачаница“.Фестивал је отворио Дарко Лунгулова са својим филмом ‘YУ група – тренутак сна’.

„ Изузетно ми је драго што мој филм отвара овогодишњи Графест и што ће се гледати на великом платну.Филм ће вас изненадити, музички  је и говори о породици и земљи која више не постоји“.

Селектор ревијалног дела програма Жарко Миленковић каже да филмови који ће бити приказани у ревијалном делу програма овогодишњег фестивала ГРАФЕСТ говоре о међусобној испреплетености уметности и живота.

„Тако филм Дарка Лунгулова ‘YУ група – тренутак сна’, који прати живот и рад једне породице, музичке групе, али и једну епоху југословенског златног доба уметности, проговара о томе да живот може бити музика, увек и у сваком сегменту, чак и онда када никоме до музике није стало. Музика је та која спаја социјалне и естетске категорије, превладава неспоразуме и брише међугенерацијске разлике. Музика чини мост између оног што означава вредносно и оног идеолошког, готово идентитетског одређења живота“, истакао је Миленковић.

На конкурс за такмичарски део програма пријавило се укупно 36 аутора и остварења, махом телевизијских форми, док је селекцију прошло њих 17 и они ће бити приказани у три блока током три фестивалска дана.Селекторка такмичарског програма фестивала Невена Матовић каже да је већина одабраних филмова настала је ове или у последње три године.

„Овај Дом културе је успео да обезбеди ову двоцифрену бројку када је у питању Графест.Сваке године је селекција другачија и ја која не знам о животу овде ја се упознајем кроз ове филмове и сви би прошли који су се пријавили, али морамо поштовати правила издвојити и селектовати одређени број.Обратила сам највише пажњу обратила на годину производње и то углавном је година 2023.Назив овогодишњем тексту дала сам Чувари, а селектор Жарко Миленковић дао је „Музика живота“ тако да бих објединила и дала бих „Музика чувара живота“.

Посетиоци ће на фестивалу, у оквиру ревијалног програма, моћи да погледају три филма, YУ Група „Тренутак сна“ Дарка Лунгулова, „Гирл ганг“ Сузане Регине Меурес и „Трећи“ Карима Касема, саопштили су из Дома културе „Грачаница“.

Фестивал организује Дом културе Грачаница уз подршку Министарства за културу и Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије.

Победнике ће одлучити жири у саставу: Ивана Вановац, Ђорђе Јевтић и Игор Станојевић.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон