КосовоНасловна

Отворена експозитура ПШ код Мердара

Банка Поштанска штедионица поставила је мобилну експозитуру у близини Мердара, како би Срби са Косова и Метохије могли да подижу новац са банкомата или на шалтеру банке.

Александар Трифуновић директор филијале Ниш Банке Поштанске штедионице каже као се овим потезом омогућује континуитет у исплатама, али и ближи приступ благајни и осталим банкарским трансакцијама за Србе са КиМ. Он истиче да је та мера привременог карактера, док се не успостави нормалан платни промет на Косову.

Фото: ТВ Мост

“Због забране употребе динара од 1. фебруара и платног промета Републике Србије на КиМ, наш народ није у могућности да подиже своје плате, пензије, социјална примања и друга давања због чега су приморани да прелазе више стотина километара до најближих места у централној Србији”, наводи Трифуновић.

Он истиче да је због тога Поштанска штедионица током викенда поставила контејнер на Мердару, како би омогућила континуитет у исплатама, али и ближи приступ благајни и осталим банкарским трансакцијама Србима са Косова.

“Постављањем овог контејнера од данас смо ближи нашем народу на КиМ, биће на располагању сваког радног дана и суботом од 9 до 17 часова, а овде ће моћи да врше све банкарске трансакције почевши од уплата, исплата, мењачких послова и друге банкарске трансакције. Ту је и банкомат који ће радити 24 часа, седам дана у недељи. Постављањем експозитуре у близини административног прелаза у овим тешким тренуцима за Србе на КиМ, омогућен је лакши приступ исплатама и у логистичком смислу. Ово је наравно привременог карактера, док се не реши проблем и успостављање нормалног платног промета на КиМ”, рекао је Трифуновић.

Јован Јовановић из Грачанице каже да није лако да се прелази тако дуг пут да би се подигао новац који је зарађен. 

Фото: ТВ Мост

“Те паре смо ми зарадили које подижемо сада овде. Али хајде ми смо у неким годинама када можемо да поснесемо такав пут. Ово је велико оптерећење за старије људе, пензионере, њима сигурно не прија путовање за подизање новца. Међутим мислим да је ово већи проблем за економију Косова и косовске институције. Ми када дођемо да подижемо овде новац , ми новац овде и потрошимо у оближњим маркетима, сипамо, овде гориво, купујемо цигарете и остало. Ово ће утицати на економију Косова, милсим да је много већа штета за њих него за нас који путујемо 100 километара”, истакао је Јовановић.

Јован Мирковић из Лапљег Села рекао је да је значајно што је Србија омогућила да Срби са КиМ могу да подигну своја примања недалеко од самог административног прелаза.

Фото: ТВ Мост

“Окупили смо се данас овде како бисмо подигли своје плате на неколико километара од административног прелаза Мердаре. Држава Србија нам је омогућила да бар не идемо у неке удаљеније градове за своје плате”, рекао је Мирковић.

Изразио је наду ће приштинске власти одустати од уредбе за укидање динара.

“Да је лако није лако, али сналазимо се”, поручио је он.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон