КосовоНасловна

Пантовић: Одржано припремно рочиште за пету оптужницу против Зорана Вучковића, то је незабележено у судској пракси

Пред Специјалним одељењем Основног суда у Приштини одржано је припремно рочиште по петој оптужници против Зорана Вукотића кога тужилаштво терети за наводни ратни злочин. Адвокат Љубомир Пантовић истиче за Косово онлајн да је незабележено у судској пракси да се за сваки појединачни догађај подиже посебна оптужница јер се тиме крше основна људска права и право на правично суђење.

На данашњем рочишту Зоран Вукотић није признао кривицу, истиче адвокат Пантовић.

„Оптужницу је назвао једном `гомилом лажи`, цитирам га, са чим се ја потпуно слажем. Његов случај је посебно интересантан што је ово већ пета оптужница против њега за исто кривично дело, ратни злочин против цивилног становништва: Уместо да суд све догађаје за које се терети Зоран Вукотић споји у један поступак и води јединствени поступак, и изрекне, рецимо, ако нађе да је крив јединствену казну, њему се суди одвојено за сваки појединачани догађај“, истакао је Пантовић који се данас појавио у име одбране уместо колеге, адвоката Небојше Влајића.који је Вучковићев адвокат.

Пантовић каже да је процес против Вучковића незабележен у судској пракси.

„Не само на нашем подручју, него тога није било ни у Међународном кривичном суду за бившу Југославију у Хагу, нити било где, да се за сваки пјединачни догађај подиже посебна оптужница. Замислите да се у Хашком суду где је суђено многима за ратне злочине, суди по 10-15 пута, једном истом лицу. Не, њима је суђено у једном поступку за све инкриминације који су им стављене на терет“, рекао је Пантовић.

Пантовић је навео да процес који је данас вођен није повезан са претходним догађајима за које се Вукотић терети, те да је заједнички само период дешавања – 1999. година.

На предлог тужилаштва, а са чим се сложила и одбрана, данашње суђење је било затворено за јавност, а Пантовић објашњава да је то учињено због заштите једног од оштећених у овом предмету.

Пантовић је рекао да су данашњем рочишту присуствовали посматрачи из Мисије Еулекса, Оебса и Фонда за хуманитарно право.

Подсетимо, 7. новембра Врховни суд Косова потврдио је пресуду Зорану Вукотиц́у, који је већ осуђен на 13 година затвора због ратних злочина против цивилног становништва.

Његов адвокат Небојша Влајић је тада рекао да ће поднети захтев за заштиту законитости јер је изрицањем пресуде Вукотићу прекорачен законски максимум казне. 

„Он је у једном другом поступку исто за ратни злочин осуђен на шест и по година и када се те две казне саберу, то је више од 15 година, што није могуће да се изрекне“, рекао је Влајић после пресуде Врховног суда.

Вукотић је 2018. године већ проглашен кривим и осуђен на шест и по година затвора за ратне злочине над цивилним становништвом, односно за наводно злостављање албанских цивила заточених у затвору у Смрековници од 3. маја 1999. године до почетка јуна 1999. године.

Извор: Косово онлине; Фото: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон