КосовоНасловна

Парлић и Арлов о пројекту спајања деце са Косова и РС

Помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Милена Парлић захвалила је Одбору за помоћ КиМ из Бањалуке и целој Републици Српској на дивном и великом пројекту спајања деце са Косова са вршњацима из Републике Српске, рекао је за СРНУ председник овог одбора Милорад Арлов.

Арлов је током данашњег састанка у Беогаду упознао Парлићеву да ће око 700 српске деце, просветних радника и младих са потешкоћама у развоју и њихових родитеља са Косова, од 22. до 29. јуна, након завршетка школске године, боравити у Републици Српској у породицама њихових вршњака.

Он је пренео да се ова посета организује у оквиру великог пројекта Одбора „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“, који ће ове године бити реализован 12. пут, те истакао да са Косова долазе деца из више од 40 основних школа код својих вршњака у локалним заједницама широм Републике Српске.

„Радује нас што ће ове године бити централни свечани дочек деце са Косова и Метохије у Братунцу, да сва деца са братског Косова и Метохије уђу у братску Републику Српску из Србије преко моста Братољуб. Ту ћемо их дочекати са многим делегацијама, домаћинима градова који угошћују децу широм Српске“, додао је он.

Арлов је рекао да се Одбор поноси овим пројектом, који реалузује већ много година уз велику помоћ Министарства просвете и културе Републике Српске, локалних заједница и највише основних школа и породица широм Републике Српске, које угошћују децу са Косова.

Он је упознао саговорницу и са још неким пројектима овог Одбора, као и да је изграђен дневни центар за децу са потешкоћама у развоју „Подржи ме – 9. јануар“ у Косовској Митровици.

„Причали смо и о мом приједлогу да Одбор и Канцеларија заједно током ове године на јесен реализују пројекат да Косово и Метохију посјети један број просветних радника из Републике Српске, што је жеља и њихових колега на Косову и Метохији“, рекао је Арлов.

Арлов је подсетио да је до сада од 2012. године пројектом „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“ у 35. локалних заједница Српске боравило више од 7.00 српске деце са Косова у око 7.000 породица.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон