Косово

Велика Хоча: Дан када су на село падале НАТО бомбе

Навршава се 25 година од како су НАТО авиони бомбардовали део Велике Хоче. У том нападу повређено је неколико особа.

Тог 8. априла 1999. годне у поподневним часовима су, по сведочењу мештана, НАТО авиони надлетали село а на куће, у доњем делу села, испустили експлозивни товар наневши велику материјалну штету. У тој улици крај сеоског игралишта у нападу су уништене куће браће Мицића: Живка, Звонка, Саве и Драгана, као и делови кућа Зорана Гогића и Ђурђе Илић. Оштећено је и неколико кућа фамилије Ђуричић. У штали породице Ђуричић изгореле су три свиње, крава и коњ. Касетне бомбе су се на сеоском игралишту задржале све до 2008. године, када су их специјалне јединице КФОР-а уклониле.

Иако остали делови села нису гађани на многим кућама су попуцала стакла на прозорима, попадали црепови… Многе баште су биле засејане касетним бомбама. Људи из погођених кућа су се после првих бомби разбежали по пољима у близини.

Од гелера у том нападу су рањене: Наташа Мицић, Ђурђа Илић и Сања Ђуричић која је са тромесечном бебом била у подруму своје стрине Наташе. Читаво ћебе у које је беба била увијена, је изрешетано гелерима, а беба је остала неповређена. Рањен је и Млађан Маврић који им је после првих бомби притекао у помоћ.

Извор: Радио Гораждевац; Фото: Радио Гораждевац

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон