КосовоНасловна

Парлић у Призрену: Овдашњи богослови су понос државе Србије и њихов једини задатак је да следе путеве Светог Саве

Помоћница директора Канцеларије за КиМ Милена Парлић борави у дводневној посети Косову и Метохији. Она је јутрос присуствала литургији у цркви Св. Ђорђа у Призрену, а потом и Академији коју су организовали ученици Богословије.

Парлић је истакла да је у Призрен дошла да пренесе честитке и поздраве Владе Србије и директора Канцеларије за Косово и Метохију. Она је изразила жељу да нас овај велики празник сваке године окупља у радости, љубави, благостању и још у већем броју.

 „Као што се у свим српским срединама и у свим школама на Косову и Метохији слави Свети Сава тако се и овде у нашем царском Призрену прославља. Овде сам да у своје лично име, у име Владе Републике Србије и директора Канцеларије за Косово и Метохиу Петра Петковића, ректору, профеорима и ученицима честитам овај велики празник и да им се уједно захвалим што су у најтежим тренуцима својом пожртвованошћу и упорношћу успели да одрже наставни кадар и редовност наставе“, казала је Парлић.

Овдашњи ученици су понос наше државе, поручила је Парлић.

„Овој дивној дечици, младим богословима желим да пошаљем поруку да су понос државе Србије и да је њихов једини задатак да следе путеве Светог Саве без обзира на тренутне, да их тако назовем, мрзоградитеље који у доброј мери утичу на безбедност и слободу наше деце, на њихово право и првду. Дакле, без обзира на њих, треба само следе путеве Светог Саве, да се образују јер је образовање, знање и љубав  и њихово најјаче оружје“, истакла је Парлић.

Литургију у цркви СВ. Ђорђа у Призрену служио је владика Теодосије који је у беседи истакао да треба да слчедимо пут Светог Саве.

“Данас смо се сабрали у Призрену да прославимо Светог Саву. Сви данас певамо ускликнимо с љубављу и сви живимо у тешком времену када је тешко бити православац. Ми сведочимо ко смо и шта смо, шта треба да будемо и да да пратимо пут Св. Саве, а сетимо се где год да је он био оставио је траг. Ми у будућности треба да будемо у свој народy и цркву”, истакао је у беседи владика Тедосије.

Нема лепшег места од призренске Богословије да се овај празник обележи,поручио је Далибор Јевтић, градоначелник Штрпца

“Са овог места желим да најпре честитам свим професорима, студентима, ученицима, овде на Косову и Метохији, али и свуда где се данас обележава овај празник. МОја порука данас овде је да без обзира на то какви су изазови ми не одустајемо од тога да на овим просторима живимо,учимо и опстанемо. Сигуран сам да ћемо уз Божију помоћ сви заједно успети да пребродимо све потешкоће и да још много слава дочекамо и у Призрену и свуда широм Косова и Метохије, где год данас Срби живе“, нагласио је Јевтић.

Парлић је овом приликом уручила финансијску помоћ Богословији у Призрену, као вид сатисфакцције за њихов даљи рад и образовање.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон