Православље

Патријарах Порфирије: Само је човек слика и прилика Божија

Његова Светост Патријарх српски Порфирије служио је на празник Светог Василија Острошког Чудотворца свету архијерејску Литургију у храму посвећеном овом светитељу у насељу Бежанијска Коса у Београду.

„Ваистину, живот је победио смрт и Ваистину Господ је нама даровао живот, и Ваистину потврдила се Његова предвечна љубав у односу на створење своје, у односу на нас људе и на његов предвечни план, а то је да је човек икона Божија и да је створен за живот, не за смрт“, истакао је у беседи патријарх Порфирије.

Патријарху Порфирију је саслуживао архимандрит Данило, директор Патријаршијске управне кацеларије као и више свештеника и ђакона Архиепископије београдско-карловачке, а као и сваке године на дан Светог Василија, црква је била испуњена верним народом, објављено је на сајту ТВ Храм.

После Литургије, патријарх је преломио славски колач и осветио славске дарове.

У беседи је патријарх нагласио да биолошку егизстенцију може имати било ко, има је и читав анимални свет, али да је слика и прилика Божија то је само човек.

„Наравно Господ надзире читаву своју творевину и свака твар има свој смисао, назначење, свој циљ, али све је тако Господ устројио да све што је створено, читава творевина иде ка циљу који је Господ назначио а то је вечност човека и кроз човека. Зато ће и рећи апостол Павле да читава твар уздише, уздише за аутентичним људима, аутентичним човеком, а тај је аутентични човек откривен је нама у личности богочовека Христа и ево он, аутентични човек заједно са логосом Божијим, Сином Божијим разорио је окове смрти и отворио врата и пут у Царство Небеско свакоме од нас. Тај пут има свој корен и свој почетак, овде и сада и њиме овде и сада живимо. Не по својим силама и снагама, него по Љубави Божијој и благодати Његовој“, поучио је Патријарх Порфирије.

Он је рекао да се не би требало толико удаљити од Цркве да јој се не можемо вратити. 

„Јер као што се јавио дванесторици, тј. јавио Цркви и ту јесте у векове векова и до краја света, тако и сада. Ма колико се удаљили, баш као и апостол Тома, вратимо се. Исто као и апостол Петар, који се одрекао, али се није одрекао тако да је апсолутизовао једанпут за свагда прогласио своје одречење или није се једанпут за свагда удаљио апостол Тома, једанпут за свагда оста веран својој сумњи, него изговарајући речи Јеванђељеске, речи ‘Верујем Господе, помози моме неверју’, остао је и остали су у Цркви“, рекао је патријарх.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон