КосовоНасловна

Перић: Здравствена заштита стуб опстанка нашег народа на Косову и Метохији

Директор болнице у Пасјану, код Гњилана, Зоран Перић изјавио је данас да је веома поносан на рад те установе јер људи у том крају опстају управо захваљујући здравственој заштити, која је стуб опстанка нашег народа.

„Људи овде опстају захваљујући здравственој заштити, дословном стубу опстанка нашег народа. Да немамо овакву здравствену заштиту, људи би морали негде да оду, да је потраже на другом месту. Захваљујући огромним напорима наших радника и захваљујући нашој држави, све функционише за сад изузетно добро“, рекао је Перић за Т а н ј у г.

Истакао је да је лекарски кадар у болници у Пасјану фантастичан, да је породилиште, које је једино сеоско породилиште у Европи, добро опремљено и да је држава Србија ту уложила огромна средства.

„Примили смо и младе лекаре, ту је спој младости и искуства. Имамо и старије гинекологе који су јако искусни, који имају хиљаде порођаја, да тако кажем, у својим рукама. Породилиште је фантастично опремљено, наша држава је ту уложила огромна средства“, навео је Перић.

Подсећа да болница пружа медицинске услуге не само Србима, већ и Албанцима и наводи да се у породилишту у Пасјану порађају и Албанке.

„Имамо 24 сата дневно анестезиолога који буквално ту спава, имамо гинекологе који буквално живе у породилишту“, истиче Перић.

Подсетио је да је у породилишту у Пасјану, које је отворено 2015. године, у јулу рођена хиљадита беба и да су родитељи желели да председник Србије Александар Вучић буде кум и детету да име, из захвалности за залагање председника за отварање породилишта у Пасјану. Према речима Перића, од отварања породилишта наталитет је у порасту и сваке године се рађа све више беба.

До сада је у породилишту у Пасјану рођено 1.045 деце. Директор болнице у Пасјану наводи да је, захваљујући нашој држави, од 2019. године до сада примљено 45 лекара опште медицине у стални радни однос.

Како каже, њих десетак већ је на специјализацији, а дате су специјализације и из гинекологије, интерне и опште медицине.

„Кад год затражимо неко ново радно место на позицији где га немамо, где неке наше колеге иду у пензију, никакав проблем није да за веома кратко време добијемо сагласност од стране Министарства здравља и Канцеларије за Косово и Метохију и ми примимо тај недостајући кадар у радни однос“, рекао је директор.

Перић наводи да је због тога што је болница у Пасјану далеко од установа секундарног типа у централној Србији непоходно да имају све јединице крви у сваком моменту и додаје да наш народ то зна и радо се одазива на позиве за добровољно давање крви. Као проблем је истакао то што са локалним властима нема никакве сарадње и да је онемогућено достављање лекова, санитетског материјала и основних потреба, јер су сви добављачи болнице из централне Србије.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон