КосовоНасловна

Петковић: Док је Аљбин Курти на позицијама моћи, нико на западном Балкану неће моћи мирно да спава

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да је Аљбин Курти, као идеолошко дете Адема Демаћија и верни следбеник идеје агресивног великоалбанског експанзионизма, највећа безбедносна претња региону, и док год он буде на позицијама моћи, нико на западном Балкану неће моћи мирно да спава.

„Курти сматра да је криза у којој се свет налази прилика коју не сме да пропусти и да је ово тренутак када би некажњено и без међународног одговора могли да прођу и брутално етничко чишћење српског народа са вековних огњишта на Косову и Метохији, али и дестабилизација и покушаји комадање других држава на Западном Балкану у којима Албанци фигурирају као демографски и политички фактор“, истиче у саопштењу Петковић.

Петковић наводи да у том смислу Куртијев плен није само Србија, већ и друге државе у региону у којима он жели да агресивним методама, обрушавајући се на слабе или мирољубиве, спроведе великоалбански пројекат.

„Тај пројекат и у међународној јавности настоји да наметне као неминовност играјући на карту страха Европљана од репризе сукоба на Западном Балкану, иако је он сам једини и највећи произвођач криза у региону. Србија јесте мирољубива, али није слаба, и није се у прошлости плашила ни већих насилника од Аљбина Куртија, и то је одговор на сва његова сањарења о великој Албанији и некаквом де факто или де јуре признању од стране Србије“.

Петковић у саопштењу наводи да је Београд увек спреман да разговара о мирном решавању проблема у региону док год постоји имало наде да се на тај начин може обуздати насилно лудовање Аљбина Куртија и његових истомишљеника, али ниједног тренутка неће устукнути пред претњама и пристати на то да неправо може да буде легализовано насиљем.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон