KosovoNaslovna

Petković: Dok je Aljbin Kurti na pozicijama moći, niko na zapadnom Balkanu neće moći mirno da spava

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je Aljbin Kurti, kao ideološko dete Adema Demaćija i verni sledbenik ideje agresivnog velikoalbanskog ekspanzionizma, najveća bezbednosna pretnja regionu, i dok god on bude na pozicijama moći, niko na zapadnom Balkanu neće moći mirno da spava.

„Kurti smatra da je kriza u kojoj se svet nalazi prilika koju ne sme da propusti i da je ovo trenutak kada bi nekažnjeno i bez međunarodnog odgovora mogli da prođu i brutalno etničko čišćenje srpskog naroda sa vekovnih ognjišta na Kosovu i Metohiji, ali i destabilizacija i pokušaji komadanje drugih država na Zapadnom Balkanu u kojima Albanci figuriraju kao demografski i politički faktor“, ističe u saopštenju Petković.

Petković navodi da u tom smislu Kurtijev plen nije samo Srbija, već i druge države u regionu u kojima on želi da agresivnim metodama, obrušavajući se na slabe ili miroljubive, sprovede velikoalbanski projekat.

„Taj projekat i u međunarodnoj javnosti nastoji da nametne kao neminovnost igrajući na kartu straha Evropljana od reprize sukoba na Zapadnom Balkanu, iako je on sam jedini i najveći proizvođač kriza u regionu. Srbija jeste miroljubiva, ali nije slaba, i nije se u prošlosti plašila ni većih nasilnika od Aljbina Kurtija, i to je odgovor na sva njegova sanjarenja o velikoj Albaniji i nekakvom de fakto ili de jure priznanju od strane Srbije“.

Petković u saopštenju navodi da je Beograd uvek spreman da razgovara o mirnom rešavanju problema u regionu dok god postoji imalo nade da se na taj način može obuzdati nasilno ludovanje Aljbina Kurtija i njegovih istomišljenika, ali nijednog trenutka neće ustuknuti pred pretnjama i pristati na to da nepravo može da bude legalizovano nasiljem.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button