Унцатегоризед

Петковић Лајчаку: Одлука Приштине о наплати наводног дуга за струју је још један напад на дијалог и Србе на северу Косова

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић упутио је писмо специјалном изасланику ЕУ за дијалог Мирославу Лајчаку у којем изражава оштар протест и забринутост поводом одлуке косовске владе у вези са наплатом наводног дуга за струју која постоји према КОССТ-у, а која ће, према најави из Приштине, бити извршена делом из средстава буџета општина са српском већином на северу Косова, а делом из Развојног фонда за Север.

Петковић у писму истиче да су наводи на којима се заснива одлука апсолутно нетачни и неутемељени, и да сама намера да се од Развојног фонда за Север једнострано одузму средства за било какву намену изузев оних које су предвиђене Споразумом о царинама и Развојном фонду за Север из 2013. године, које се пре свега тичу развоја ове четири општине, представља најгрубљи напад на процес дијалога, а пре свега на становништво у четири већински српске општине за чији развој и унапређење живота су средства у Фонду намењена.

У писму, које је, како је потврђено Косово онлајну у Канцеларији за КиМ,  упућено Лајчаку, наводи се да се Београд оштро противи оваквом сценарију и захтева хитну реакцију ЕУ како би се спречила намера Приштине да отме средства Фонда.

Такође се подсећа да би овакав развој догађаја директно угрозио и постигнути напредак на пољу енергетике, имајући у виду да су компанија Електросевер и КЕДС потписали 9. децембра Комерцијални споразум којим регулишу међусобне односе у пословању на простору поменуте четири општине са српском већином.

,,Будући да је основна улога поменутог Фонда финансирање финансијски одрживих, економичних и значајних еколошких пројеката који се пре свега односе на изградњу и одржавање, а имају за циљ побољшање квалитета живота локалног, као и посебно рањивих категорија становништва, било каква прерасподела постојећих финансијских средстава која није у складу са поменутим циљем, представља директно кршење тачке 7. поменутог Споразума о царинама и Развојном фонду за Север“, наглашено је у писму.

Петковић је оценио да било каква редистрибуција постојећих финансијских ресурса супротно овим циљевима представља директно кршење Споразума о царинама и Развојном фонду за Север из 2013. године. 

„Имајући у виду све претходно поменуто, Можда још важније, најављена исплата наводног дуга за електричну енергију из финансијских средстава Фонда за Север још једна у низу једностраних, нелегалних и нелегитимних одлука Привремених власти у Приштини и да, као таква, представља директно и грубо кршење Споразума о царинама из 2013. године“, упозорио је директор Канцеларије за КиМ.

Иначе, министар Мурати је, образлажући одлуку, навео да је општина Северна Митровица дужна 6,5 милиона евра, општина Звечан 1,1 милион, општина Зубин Поток 1,6 милиона, општина Лепосавић 2,6 милиона евра, што износи укупно 11,8 милиона евра за све четири општине.

На одлуку владе Косова реаговала је Српска листа која је оценила да тиме огољено негира и деградира Бриселски споразуми који су постигнути у претходном периоду и који морају имати заштиту Европске уније, која је била гарант постигнутих споразума.

Извор: Косово онлајн; фото: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон