ВестиКосовоНасловна

Петковић: Поновном забраном уласка динара на КиМ Курти поручио да је прелазни период чиста лаж

По налогу Аљбина Куртија, данас је на административном прелазу Јариње забрањен пролазак још једне пошиљке динара, намењених за исплату плата, пензија и социјалних давања за Србе и друге неалбанске становнике Косова и Метохије чији опстанак зависи од прилива средстава из буџета Републике Србије,наводи се у саопштењу Петра Петковића директора Канцеларије за КиМ.

„Припадници Куртијеве полиције не само да су забранили улаз динара, него су на административном прелазу према представницима Народне банке Србије и компаније “Хендерсон” демонстрирали осионост и грубост, а затим су их отерали уз претњу хапшењем.Тиме је Курти јасно поручио да такозвани прелазни период је чиста лаж, и да је све време у току рад на операционализацији одлуке о забрани динара“,наводи Петковић у саопштењу.

Петковић истиче да је новац послат према свим установљеним вишедеценијским процедурама, а које предвиђају да пошиљку динара на Јарињу са свим потврдама преузима британска компанија “Хендерсон” и превози их до трезора у Лепосавићу, али је улаз динара забрањен.

„Куртијев „прелазни период“ је ништа друго до шарена лажа осмишљена да замаже очи политичким круговим на Западу који су му јасно поручили да је нападом на елементарне услове опстанка српског народа на Косову и Метохији отишао предалеко.   Очигледно је да су Куртијеве поруке да динар није забрањен на Косову и Метохији лаж и бесрамна пропаганда, а да се његов план етничког чишћења српског народа из покрајине реализује без икакве задршке“. 

Подсећамо да је једна пошиљка динара већ била блокирана 7. фебруара на прелазу Јариње, и то, као и овога пута, без икаквог званичног објашњења и одбијенице.

Директор Канцеларије за КиМ апелује поново на међународну заједницу да додатно појача притисак на Приштину да трајно одустане од једностране одлуке о забрани динара, јер очигледно експлицитне вербалне поруке неодобравања које је Курти добијао последњих дана нису делотворне.

Петковић позива српски народ на Косову и Метохији на стрпљење и уздржаност, јер како истиче, Београд ће несумњиво наћи начин да спречи Куртијеве науме, и да осигура опстанак српског и другог неалбанског становништва у нашој покрајини.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон