Kosovo

Petković sa japanskim ambasadorom, o situaciji na KiM i nastavku dijaloga

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Japana u Republici Srbiji, NJ.E. Akirom Imamurom. Sagovornici su razmenili mišljenje o političkoj situaciji u našoj južnoj pokrajini i mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Kako se navodi u saopštenju, Petković je izrazio zabrinutost zbog upornih nastojanja Aljbina Kurtija da poništi do sada postignute dogovore u dijalogu sa Beogradom, što je pokazao i poslednjom izjavom da nema nameru da formira Zajednicu srpskih opština, koja je za Srbe garant bezbednosti i individualnih i kolektivnih prava, rušeći tako sve preduslove za stvaranje normalne društvene klime i uslova za suživot na Kosovu i Metohiji. Takođe, zabrinjava i poslednja u nizu spornih odluka prištinskih vlasti da se Azem Kurtaj, pripadnik tzv KBS-a koji je na Badnji dan ove godine ranio Stefana i Miloša Stojanovića iz Gotovuše, brani sa slobode, što je prema Petkovićevim rečima svojevrsno ohrabrenje za ekstremiste i jasna poruka da pravda za Srbe na KiM ne postoji.

Direktor Kancelarije za KiM je upoznao japanskog ambasadora sa nasiljem i terorom koji režim Aljbina Kurtija svakodnevno sprovodi nad srpskim narodom u pokrajini, a na koje je Beograd skretao pažnju međunarodnoj zajednici, upozoravavši na moguće posledice, do kojih je na nesreću i došlo krajem septembra meseca. U tom kontekstu direktor Petković je skrenuo pažnju na više od 430 etnički motivisanih incidenata, koji je Kurtijev režim sproveo nad Srbima. Petković je naglasio da je jedini krivac za trenutnu situaciju na severu Kosova i Metohije Aljbin Kurti, koji istrajava na  provokacijama, jednostranim akcijama, neosnovanim hapšenjima i lažnim optužbama prema Srbima, kao i na  nelegitimnim akcijama njegovih specijalnih falangi koje ne mogu biti na severu ni po jednom sporazmu.

Beograd, kako je istakao direktor Kancelarije za KiM dr Petar Petković, želi nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali tome treba da prethodi deeskalacija situacije na terenu, tako što će se pripadnici tzv Kosovske policije povući sa severa Kosova i Metohije, a Kfor u potpunosti preuzeti odgovornost za zaštitu Srba na tim prostorima.

Izvor: TV Most, Saopštenje

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button