Косово

Петковић са јапанским амбасадором, о ситуацији на КиМ и наставку дијалога

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са амбасадором Јапана у Републици Србији, Њ.Е. Акиром Имамуром. Саговорници су разменили мишљење о политичкој ситуацији у нашој јужној покрајини и могућностима за наставак дијалога Београда и Приштине.

Како се наводи у саопштењу, Петковић је изразио забринутост због упорних настојања Аљбина Куртија да поништи до сада постигнуте договоре у дијалогу са Београдом, што је показао и последњом изјавом да нема намеру да формира Заједницу српских општина, која је за Србе гарант безбедности и индивидуалних и колективних права, рушећи тако све предуслове за стварање нормалне друштвене климе и услова за суживот на Косову и Метохији. Такође, забрињава и последња у низу спорних одлука приштинских власти да се Азем Куртај, припадник тзв КБС-а који је на Бадњи дан ове године ранио Стефана и Милоша Стојановића из Готовуше, брани са слободе, што је према Петковићевим речима својеврсно охрабрење за екстремисте и јасна порука да правда за Србе на КиМ не постоји.

Директор Канцеларије за КиМ је упознао јапанског амбасадора са насиљем и терором који режим Аљбина Куртија свакодневно спроводи над српским народом у покрајини, а на које је Београд скретао пажњу међународној заједници, упозорававши на могуће последице, до којих је на несрећу и дошло крајем септембра месеца. У том контексту директор Петковић је скренуо пажњу на више од 430 етнички мотивисаних инцидената, који је Куртијев режим спровео над Србима. Петковић је нагласио да је једини кривац за тренутну ситуацију на северу Косова и Метохије Аљбин Курти, који истрајава на  провокацијама, једностраним акцијама, неоснованим хапшењима и лажним оптужбама према Србима, као и на  нелегитимним акцијама његових специјалних фаланги које не могу бити на северу ни по једном споразму.

Београд, како је истакао директор Канцеларије за КиМ др Петар Петковић, жели наставак дијалога Београда и Приштине, али томе треба да претходи деескалација ситуације на терену, тако што ће се припадници тзв Косовске полиције повући са севера Косова и Метохије, а Кфор у потпуности преузети одговорност за заштиту Срба на тим просторима.

Извор: ТВ Мост, Саопштење

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон