КосовоНасловна

Петковић: Заустављено возило НБС на Јарињу, то је још један удар Куртија на Србе

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да је на прелазу Јариње премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти данас зауставио транспорт динара на КиМ, тако што је возило Народне банке Србије (НБС) враћено без икаквог образложења.

„НБС је упутила динаре у складу са процедурама и дугогодишњом праксом до прелаза како смо радили свих месеци и година уназад. То возио је требало да стигне до Јариња као што је и стигло, а затим да новац преузме британска компанија Хендерсон која има лиценцу за транспорт новца. Новац није дошао на простор КиМ јер је то Курти забранио и реч је о првом транспорту новца након 1. фебруата и одлуке тзв. ЦБК“, рекао је Петковић за Т а н ј у г.

Према његовим речима ради се о још једном удару Куртија на српски народ јер се од тренутка последње транше на КиМ, пре 1. фебруара, новац у готовини користио за плате и пензије српског народа на КиМ.

„Народ је масовно подизао новац због чега се смањила количина динара у трезору у Лепосавићу. Било је потпуно нормално да допунимо трезор, јер више од 20 пута упућујемо транспоорт на КиМ, сада је он то забранио и Срби ускоро неће моћи да подужу своје плате и пензије у готовини“, објаснио је Петковић.

Реч је, истакао је Петковић, о намери Куртија да протера српски народ и настави са политиком етничког чишћења.

„Зато је важна седница СБ УН на којој ће јасно, детаљно и са свим чињеницама да говори председник Александар Вучић“, рекао је Петковић.

Истиче да најновија Куртијева изјава, да је то прелазни период и да ће он да изађе у сусрет Србима да отворе рачуне чисто замајавање јавности и да он нема право да укида динар и српске институције на КиМ које функционишу у платном промету републике Србије.

„Он заправо на овај начин само жели да протера српски нарпод, када не могу да приме своје плате. Јасно је да је његов циљ протеривање Срба на КиМ. Зато смо ургентно послали захтев СБ УН да између осталог, укажемо и на проблем платног промета Србије на КиМ јер ће наш народ врло брзо то да подигне и нећемо имати могућност да исплаћујемо пензије у готовини како се то радило али и свом осталом српском народу“, рекао је он.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон