КосовоНасловна

Обезбеђена средства за изградњу нових кућа за породице Ракићевић и Вуловић

Представници Канцеларије за Косово и Метохију Борислав Тајић и Јелена Стојковић и председник Привременог органа Општине Лепосавић Зоран Тодић обишли су данас породице Ракићевић и Вуловић. Том приликом саопштили су им лепе вести о почетку изградње кућа за ове вишечлане породице.

Седмочлана породица Ракићевић из села Вуче, у засеоку Читлучане, са радошћу је дочекала госте. Љубиша Ракићевић истакао је да је ова придошла помоћ за његову породицу немерљива.

„Много нам значи и захвални смо Канцеларији за Косово и Метохију што су нам изашли у сусрет и направили тај објекат. Шта друго да кажем, бескрајно смо захвални. Сами не би могли да се изборимо никако, јер немамо средстава да сами направимо и финансирамо“, рекао је Ракићевић.

Његова ћерка Јелена казала је да је свака помоћ добродошла.

„Пре свега да се захвалим председнику Тодићу и представницима Канцеларије за Косово и Метохију који су помогли нашој седмочланој породици која је одлучила да остане на КиМ, да наш живот наставимо овде упркос тешким временима која су, нажалост, задесила наш народ. Помоћ је добродошла, свака помоћ.Није мала ствар да вам неко изгради породични дом у коме ћемо наставити да живимо. Ја волим село, волим сеоски начин живота, а и недостајали су ми моји“, казала је она.

Тајић је рекао да је један од приоритетних задатака Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије да допру до сваког дома.

„Да будемо у прилици да дођемо до породица које живе у лошим стамбеним условима, вишечланих породица пре свега, али и породица које живе у ободним насељима, у овом случају општине Лепосавић и да им на тај начин покажемо да не могу бити ни тако далеко, ни остављени без помоћи. То јесте наш приоритет и задатак и на овај начин, одлуком да се седмочланој породици Ракићевић изгради дом у Вучи, дом који ће представљати будућност за ову младу породицу која је одлучила да живи овде и поред других могућности које су се пружале, помогнемо им да овде граде своју будућност. Надамо се да ћемо врло брзо бити у прилици да их посетимо и у новом дому“, поручио је он.

Такође је истакао да је поред инфраструктурних опремања пођеднако важно и грађење кућа и помоћ у грађевинском материјалу, што је део програма који се реализује сваке године.

„Надамо се да ћемо то и у будућности радити захваљујући представницима Месне канцеларије, локалне самоуправе, њиховим предлозима. Данас смо били угошћени овде у топлом породичном окружењу и поделили са њима задовољство што смо у једној скромној породици, ја бих рекао једној правој породици, били у прилици да са њима поделимо и задовољство око изградње нове куће, али и једну одлуку да су они чврсто ту на својим огњиштима и да их не може ништа померити из домова својих предака, њихових домова. Надамо се да ћемо и у будућности успети да ову породицу помогнемо и другим врстама помоћи, да је оснажимо. Мислим да укупна одлука локалне самоуправе и Канцеларије за Косово и Метохију ће представљати нешто што ће и на ширем простору, данас општине Лепосавић, али и у другим срединама на Косову и Метохији, вратити дух, оснажити их да у овим заиста тешким временима када смо суочени са много притисака и провокације, да то све буде један подстрек да од борби које су нас до сад одржале на простору Косова и Метохије то тако буде и даље“, рекао је Тајић.

Након посете овој породици, представници Канцеларије за КиМ и Тодић потписали су уговор са Миланом Вуловићем о додели новчане помоћи од стране „Фонда дијаспоре за матицу“ за куповину земљишта и грађевинског материјала неопходног за изградњу новог породичног дома.

Тодић је након потписивања рекао да су посвећени да помогну сваком човеку који је решен да остане да живи на Косову.

„Данас смо заиста имали леп дан, пре свега за породице Вуловић и Ракићевић које смо обишли. Данас смо приступили потписивању овог вредног уговора о вредној донацији средстава за куповину грађевинског земљишта за породицу Вуловић. Желим да искористим прилику да се захвалим Удружењу „Фонд дијаспоре за матицу“ које је обезбедило новац за куповину грађевинског земљишта. Уз помоћ и сарадњу са Канцеларијом за КиМ, данас смо се овде договорили да обезбедимо новац за изградњу једне породичне куће за породицу Вуловић. Ово је још један доказ да држава Србија брине о свом народу који је остао да живи на КиМ и тако ћемо наставити убудуће, без обзира на све изазове и потешкоће са којима се суочава српски народ. Подсетићу да смо велики број кућа и станова изградили у протеклом периоду за становнике наше општине“, рекао је он и додао да верује да ће ова породица убрзо добити нов породични дом, и да ће убрзо уручити и кључеве од новог дома.

Милан Вуловић из Доњег Крњина рекао је да им ова помоћ значи, јер он има шесточлану породицу.

„Слажем се, две лепе вести. Средства за изградњу плаца и средства одобрена од стране Канцеларије за изградње куће, а средства ћемо управо за то и искористити. Живимо у старој породичној кући, заиста немамо тих основних услова за живот, тако да је ово заиста лепа вест. Ово је један велики подстицај и стимуланс од стране Владе Србије која брине о својим грађанима на КиМ, да останемо на овим просторима и даље, да живимо и радимо и даље“, рекао је он.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон