Друштво

Порфирије: За бољи свет се морамо борити, али добротом

Патријарх српски Порфирије изјавио је данас, поводом годину дана од трагедије у Основној школи „Владислав Рибникар“, да се за бољи свет морамо борити, али не тако што ћемо на насиље узвраћати насиљем, него добротом.

„Ми, одрасли, нисмо створили свет у којем се врлина и другарство цене. Како будете одрастали, драга децо, искуство ће вас учити да смо вам оставили свет у којем има много неправде и зла. Али никада немојте помислити да је читава стварност таква. Није! И не мора бити!“, истакао је патријарх у обраћању деци, ученицима основних и средњих школа у Србији, а саопштила Српска православна црква. 

„За бољи свет се, међутим, морамо борити; али не тако што ћемо на насиље узвраћати насиљем, него добротом – попут Христа, који се чак и са Крста моли за оне који га распињу и вређају, и жели им добро“, навео је патријарх.

Истакао је да је победа зла и неправде привремена и привидна.

„Велики петак није коначна истина о доброти коју носите у srcима, којој вас уче ваши родитељи, учитељи и наставници; којој се надате и коју прижељкујете да видите у целом свету, а коју јасно видите у Христу“, навео је патријарх.

Према његовим речима, лепо васпитање, искрено пријатељство, љубав и пожртвованост имају смисла зато што их Бог потврђује и зато што им се анђели радују.

„Будите, дакле, храбри и истрајни у добру; а када вам буде тешко – угледајте се на Христа; и знајте да доброта односи коначну победу! Васкрсење Христово је ваша победа! Христос Васкрсе!“, навео је патријарх српски Порфирије у обраћању деци, ученицима основних и средњих школа у Србији.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон