ДруштвоКосовоНасловна

Представници предшколског образовања на северу КиМ: Одлука Приштине о укидању динара укинула би и образовање српске заједнице

На састанку руководилаца предшколских установа са севера Косова константовано је да једнострана одлука Приштине о укидању динара угрожава њихов рад. Уколико би се она применила била би онемогућена набавка хране, учила и наставних средстава за малишане који бораве у вртићима. Запослени у обдаништима апелују на представнике међународне заједнице да не дозволе да се то деси.

Примена одлуке Приштине о укидању динара, односно платног промета онемогућила би рад обданишта, закључено је на састанку руководилаца предшколских установа са севера Косова.

„Ова одлука ће својом применом онемогућити рад наших институција, а породицама запослених одузети кору хлеба коју зарађујемо кроз поштен, одговоран, частан посао који радимо. Како би разумели размере ове срамне  и страшне одлуке, желимо да укажемо да би њеном применом била онемогућена  набавка хране за нашу децу која бораве у нашим установама“, рекла је Сузана Алексић, в.д. директора ПУ „Даница Јарамаз“.

Она је истакла да би применом одлуке Приштине, такође, била онемогућена набавка дидактичких средстава, наставног и неопходног материјала за рад.

„Изостала би и материјална средства, као и могућност реновирања и приширивања капацитета. О личним дохотцима да и не говоримо. Једном речју, ово би било укидање предшколских установа на Косову и Метохији за српску заједницу“, нагласила је Алексић.

Она је рекла да, иако овај позив нема додирних тачака са политиком, имају обавезу да реагују.

„Апелујемо на све да помогну и спрече настанак катастрофалних последица. Наша деца не заслужују ово што се ради. Заслужују безбрижан живот са својим родитељима, у својим домовима, са правом на васпитање и образовање какво имају њихови вршњаци широм света“, оценила је Алексић.

Према њеним речима представници земаља Европске уније,  УН, УНИЦЕФ-а и сви остали морају најхитније деловати.

„Позивамо и наше државно руководство да нам помогне и сачува наш народ од оних који би желели да нестанемо са ових простора. Ударац на образовање деце је нешто што  је нечувено у 21. веку“, закључила је Алексић.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон