Вести

Представници „РАЕ“ заједница у Европском парламенту у покушавају да пронађу решења за проблеме ромске заједнице на Косову

Представници „РАЕ“ заједница у Европском парламенту Фатон Алија из племетине и Хисен Гашњани из Грачанице у покушају проналаска решења за проблеме из Ромских заједнице на Косову.

Фатон Алија истиче да су проблеми Ромских заједница велики, и да су својим учешћем у Бриселу покушали да укажу на кључне проблеме које захватају нашу заједницу.


„Наше проблеме смо представили директно. Ту су проблеми са дискриминацијом, образовањем, као и са инфраструктуром. Ту је и проблем при запошљавању, велики број Рома је не запослено, и зависи од социјалне помоци. То су чињенице који знају сви људи и све институције, јер ми јавно и увек говоримо о тим кључним проблемима како би покушали да полако и постепено проналазимо решење за њих.Ми као заједница дајемо све од себе да подржимо нашу децу у образовању, и ето данас има пуно младих који заврше сколе, заврше факултет, и нажалост остају без посла.
Наш циљ је да помогнемо „РАЕ“ заједницама у проналаску посла, да бар у свакој породици има по један запослен, и на тај начин свака породица има стални допринос и бољу егзистенцију. Више пута смо учествовали на овим састанцима, а поред нас су били учесници Немачке, Француске и Италије који су били јако забринути када су чули о положају, и условима у којима живе Роми. Са овог места позивам све слушаоце да се придруже нашој организацији, једино заједно би могли покушати да решимо горуће проблеме, јер сматрам да једино заједно можемо да напредујемо, и дођемо до решења“.


Хисен Гашњани каже да се главно седиште јединство Рома налази у Бриселу, те да је њихов циљ уједињење Рома како би сви Роми у Свету били јединствени.


„Следећи њихов пример ми покушавамо да и овде на Косову подигнемо свест наших заједница треба да будемо јединствени у проналажењу решења, чиме ћемо као заједница бити јачи, и након тога мозда моземо да представљамо Роме на политичком нивоу, да можда будемо преставници у општини, као што смо у Европском парламенту, и да свуда покажемо и кажемо да и ми постојимо као народ на Косову ми смо ту где јесмо.
Оно што нам је циљ да млади иду напред, и зато „РЕУ“ Јединство у Бриселу покушава да што више Рома сакупе из свих делова Света, како би се сви усагласили и заједно траже решење. На састанку је присуствовало 30. Ту су били и амбасадори Македоније, Словеније и Србије. И са њима смо причали о горућим проблемима Ромских заједница на Косову.
Мислим да „РЕУ“ јединство може пуно помоћи у унапредјењу Рома њиховом подршком можемо пуно тога поправити, на нама је да направимо једну стратегију и преставимо „Роме Европској Унији“ јединству на челу са председником Имером Кајтажијем.
Они јесу за то да нам помогну, али на нама је да узвратимо подршку и као што смо већ више пута напоменули, јединство је наш пут ка бољем сутра“.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон