Свет

Премијер Словачке Роберт Фицо није животно угрожен

Након јучерашње пуцњаве у којој је тешко рањен, премијер Словачке Роберт Фицо је оперисан и није животно угрожен, саопштио је његов заменик Томаш Тараба. Нападач је ухапшен одмах након пуцњаве, а министар унутрашњих послова Матуш Шутај-Ешток затражиће сазивање Савета безбедности Словачке.

Премијер Словачке Роберт Фицо, који је тешко рањен у јучерашњој пуцњави, оперисан је и није животно угрожен, саопштио је његов заменик Томаш Тараба. Рекао је да је Фицо погођен из близине и да је у њега пуцао старији човек.

Словачки министар унутрашњих послова Матуш Шутај-Ешток рекао је, на конференцији за новинаре одржаној испред болнице у Банској Бистрици, да је напад на премијера Роберта Фица „политички мотивисан“, најављујући да ће ускоро бити сазвана седница државног савета за националну безбедност.

Фицо је погођен из ватреног оружја испред културног центра у граду Хандлови, где је одржана седница владе.

Нападач је ухапшен одмах, али још није идентификован. Иако поједини словачки медији преносе да је идентификован као 71-годишњи писац и политички активиста.

Одлазећа председница Словачке Зузана Чапутова рекла је да је шокирана „бруталним и немилосрдним“ нападом на премијера и пожелела да се брзо опорави. Она је у обраћању рекла да је то напад и на целокупну словачку демократију.

Петер Пелегрини, изабрани председник Словачке и савезник Роберта Фица, рекао је да „атентат на премијера представља претњу свему што је до сада красило словачку демократију“.

„Ужаснут сам куда мржња према другом политичком мишљењу може да одведе. Не морамо да се слажемо око свега, али постоји много начина да демократски и законски изразимо наше неслагање“, написао је Пелегини на мрежи Икс.

Вучић: Шокиран сам атентатом

Напад су осудили и бројни светски лидери, међу њима и председник Србије Александар Вучић који је навео да је шокиран атентатом.

„Шокиран сам атентатом на Роберта Фица, великог пријатеља Србије и мог лично. Драги пријатељу, молим се за тебе и за твоје здравље“, написао је Вучић на друштвеној мрежи Икс.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен оштро је осудила напад на премијера Словачке.

„Такви акти насиља немају места у нашем друштву и поткопавају демократију, наше најдрагоценије опште добро. Моје мисли су са премијером Фицом и његовом породицом“, написала је Фон дер Лајенова на налогу на мрежи Икс.

Председник САД Џозеф Бајден ужаснут је извештајима о нападу на Роберта Фица.

Амерички председник је рекао да се он и његова супруга Џил моле за Фицов брзи опоравак и да су њихове мисли са породицом словачког премијера и народом Словачке.

„Осуђујемо овај стравичан чин насиља. Наша амбасада је у блиском контакту са Владом Словачке и спремна је да помогне“, написао је Бајден.

Председник Русије Владимир Путин описао је словачког премијера Роберта Фица као „храброг и снажног човека“ и пожелео му брз и потпуни опоравак.

„За овај монструозни злочин не може бити оправдања. Роберта Фица познајем као храброг и снажног човека. Надам се да ће му ови квалитети помоћи да преживи ову тешку ситуацију“, написао је Путин у телеграму упућеном одлазећој председници Словачке Зузани Чапутовој.

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон