Друштво

Преминуо Јордан Ристић

Јуче је у Београду, у 82.години, преминуо  Јордан Ристић, један од најзначајнијих српских културних посленика на Косову и Метохији.

Јордан Ристић је рођен 21. маја 1942. године у селу Словиње, општина Липљан. У родном селу и Доњој Гуштерици завршио је основну, а средњу школу у Приштини. По завршетку основних студија на групи Српскохрватски језик и југословенска књижевност на Филозофском факултету у Приштини и последипломских студија на Филолошком факултету у Београду, радни век започиње као гимназијски професор у Липљану и Приштини. У периоду од 1983. до 1997. године био је најпре директор Издавачке делатности „Јединства“, а потом и директор НИЈП “Панорама“ у Приштини. Од 1997. до 2007. године Јордан Ристић је био управник Народне и Универзитетске библиотеке „Иво Андрић“ у Приштини.

По образовању био је професор књижевности, а по вокацији књижевник. Објавио је књиге: „Путописна проза Григорија Божовића“ и „ Из косовске трагичне збиље“. Приредио је Сабрана дела Григорија Божовића, која су на Сајму књига у Београду овенчана Првом наградом као издавачки подухват 2016. године,  а такође је приређивач и хрестоматије „Призрен-царски град“.

Јордан Ристић је својевремено био и потпредседник Издавача и књижара Југославије, члан жирија за доделу Вукове награде у два мандата, награде „Меша Селимовић“ и члан жирија других значајних награда из књижевности, области културе и друштвеног живота Приштине, Косова и Метохије и Србије. Учесник је бројних научних и књижевних скупова.

Јордан Ристић биће сахрањен у петак, 15. децембра, у 14,30 часова на Новом гробљу у Београду, а пре чина сахране, од 14 часова служиће се опело.

Извор: ТВ Мост, саопштење

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон