ВестиКултураНасловна

Промовисана књига „Са Цвејом“ у Грачаници

У Дому културе у Грачаници промовисана је књига „Са Цвејом“ ауторке Беке Вучо.

Књига „Са Цвејом“ сачињена је од низа ауторских текстова и представља важан документ о једном изузетном уметнику и његовим достигнућима у области културе и уметности, у граду, земљи и целом региону бивше Југославије. Сећања нас кроз књигу воде од времена када је Бранко Цвејић закорачио у свет уметности, преко незаборавних представа у његовом Југословенском драмском позоришту, и од легендарног Банета Бумбара из ТВ серије „Грлом у јагоде”, све до последњих улога. 

Ауторка књиге Бека Вучо истакла је да у неколико реченица тешко да описати , ко је заправо био глумац Бранко Цвејић.

„Глумца Бранка Цвејића упознала сам у позоришту када је имао шест година. На идеју да напишем књигу о овом врсном српском глумцу, који је много дао култури града Београда, Србије и читаве Југославије. Породица нашег Цвеје била је вољна да се књига објави, где су и они сами написали есеје. Ова књига је подељена на осам делова из различитих делова живота од позоришног, сценског, телевизијског и успела сам да прикажем и многе стране о човеку, о коме је и књига. У књизи постоји посебан део када је био управник позоришта и како је унапредио југословенску кинематографију. Циљ ми је била да у књизи буду и људи који нису познати , већ људи који су били његови пријатељи и људи који су били са њим иза сцене“, рекла је ауторка књиге Бека Вучо.

Наш познати српски глумац Светозар Цветковић рекао је да су у исто време он и Бранко Цвејић градили заједнички антагонизам између два позоришта где су и били управници.

„Успели смо да спроведемо заједничку акцију да онај први слободно ради представе боље од другог и обрнуто. Драго ми је да сам на дањашњој промоцији и да говорим о овом великом српском глумцу, јер сви ми који радимо на позоришној сцени живимо за тренутак где ћете ви као публика гледати позоришну представу и памтите је једно време, а онда и заборавити“.

Цветковић истиче да је велика разлика бити на Косову осамдесетих и данас.

„Велика је разлика из године у годину, ја сам овде био и када се реновира дом културе и када је оформљена и пребачена драма Народног позоришта Приштина на српском језику. Све се мења, а и свет се мења, па је тако све другачије и овде данас“.

Након промоције књиге „са Цвејом“ у великој сали Дома културе  пратило је и сценско читање драмског текста „Уротници“ Игора Штикса и Владимира Арсенијевића, насталог по мотивима крокодилове едиције „Заједничка читаоница“

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон