Косово

Путовање до Рашке по новац: Реалност Срба са Косова након забране динара

Уредба Централне банке Косова, којом се забрањује динар, оставила је Србе који зависе од примања из Србије у тешком положају. Након вишенедељних гужви испред експозитура Банке Поштанске штедионице и ограничавања новца који се на дневном нивоу може подићи – ако се дође на ред, бројни Срби принуђени су да путују за централну Србију како би дошли до новца.

Један од њих је и Душан Ђорђевић, који је приморан да путује за Рашку, како би подизањем новца својој породици обезбедио егзистенцију.

Већ месец дана, свакодневно иста слика – већ од осам сати  испред Банке Поштанске штедионице у Северној Митровици формира се ред у којем грађани стоје у нади да ће доћи до новца.

У реду је пре неколико дана био и Душан Ђорђевић, поранио је, како би подигао социјална давања из Србије. Ни то му, међутим, није помогло. Исплата је изостала.

То је значило да мора да крене пут Рашке, како би подигао свој новац, а на путу до Рашке и назад придружила му се и екипа Косово онлајна.

“Нисам подигао новац, јер је, наравно, гужва. Отићи ћемо до Рашке да видите како то иде и да погледате шта треба да урадимо и колики пут треба да се прође до Рашке и назад“, наводи прича Душан.

Са аутобуске станице у Северној Митровици, креће ка Рашки.

На административном прелазу Јариње већ у преподневним сатима велика је гужва, а возила чекају у колонама да наставе ка централној Србији.

Након сат времена чекања на Јарињу, Ђорђевић наставља пут и стиже у Рашку.

“Видите и сами, ситуација није ни мало лака… Било је потребно више од два сата због гужве на Јарињу. Можете да замислите колико је тешко доћи из Митровице, аутобусом или колима, свакодневница је то…“, прича Душан, само један од Срба измучених свакодневном неизвесношћу – хоће ли бити новца за преживљавање.

Након што је подигао новац, готово без задржавања, враћа се назад, у Северну Митровицу.

“Сада ћу морати да се вратим у Митровицу и да исплатим оно што ме обавезује. Није лако, тешка је ситуација. Надамо се да ће ово да се среди, али тешко је за старе који морају да дођу, а болесни су“, примећује он.

Мукама ту није крај. Имајући у виду и путне трошкове које изискује одлазак за Рашку, наводи да му не остаје много средстава за живот. “Остаје минимално, тако да се сналазимо“, каже.

Ипак, нада се да ће се ситуација променити, на боље. “Надам се да ће Приштина да сагледа ситуацију у којој се налазимо, јер је тешко. Надамо се да у будућности неће повлачити динар са Косова“, каже Ђорђевић.

Зато апелује на власт у Приштини и Београду да помогну и не укидају динар.

“Да се ситуација промени, да можемо лакше да живимо“, понавља Ђорђевић једину жељу Срба са Косова.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон