КосовоНасловна

Радојевић: Повећање броја припадника Косовске полиције и КБС код Срба изазива забринутост

Члан Српске листе и бивши градоначелник Северне Митровице Милан Радојевић рекао је за Косово онлајн да најава косовског премијера Аљбина Куртија о повећању броја припадника Косовске полиције, али и припадника КБС, међу Србима на Косову изазива само забринутост, а да би безбедности српског народа у овом тренутку допринело искључиво појачавање снага Кфора.

Курти је јуче на страначком скупу Покрета Самоопредељење саопштио да ће Косово наредне године имати 600 припадника КБС више и 500 полицајаца више у односу на ову годину, а члановима странке је поручио да кажу свим активистима и грађанима „да нец́е моц́и да их  зауставе ни на југу, ни на северу“.

Према речима Радојевића, овом одлуком Курти шаље јасну поруку да није спреман да српском народу обезбеди мир и безбедност.

„Наиме, такве најаве изазивају супротан ефекат од онога што би неки могли да очекују. Наиме, у свим нормалним друштвима повећање припадника броја полиције би требало да значи неку сигурност. Међутим, на примеру севера КиМ у последњих годину дана видели смо да повећање њиховог броја има супротан ефекат“, рекао је Радојевић.

О томе, како истиче, најбоље сведочи велики број инцидената који су грађани имали и са припадницима специјалних јединица, али и обичним припадницима Косовске полиције.

„Тако да та најава не улива никакво поверење у сигурност Србима на КиМ , како на северу, тако и на централном Косову, Поморављу и осталим деловима Косова“, нагласио је он.

Истиче да оно што би Срби у овом тренутку очекивали и што би помогло да се повећа безбедност у српским срединама је веће присуство припадника Кфора.

„То је оно што Срби очекују, а не овакве најаве које само доприносе даљој нестабилности и нарушавању постигнутих договора“, нагласио је он.

Сматра да је сасвим јасна порука коју Курти настоји да пошаље појачавањем полицијских снага на северу и да она не иде у смеру мира, договора и решавању безбедносног питања за Србе на Косову.

„Наиме, сви потенцијални потези које он вуче на терену су супротни од онога што би они требало да значе – да доприносе миру и стварању атмосфере сигурности и безбедности, не само за Србе, него за све грађане који живе на КиМ. Тако да, нажалост, Срби овакаву поруку не прихватају са неким уверавањем да ће добити безбедније окружење“, казао је Радојевић.

Извор: Косово онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон