Косово

Радуловић: КУД-у “Метохија-Хвосно” потребна подршка људи добре воље

Након 16 година труда и рада, јака воља и даље одржава активним чланове КУД “Метохија-Хвосно” у Гораждевцу. Велики проблем претходних година је превоз, због чега је од великог значаја подршка свих људи добре воље.

Професор физичког васпитања у средњој школи у Гораждевцу Бојан Радуловић оснивач је КУД “Метохија-Хвосно”. Фолклором је почео да се бави 2005. године. Пре тога, како каже, бавио се рукометом.

“Наша традиција, култура, обичаји, песме, игре, костими и ношње све ме је то заинтригирало. Играо сам, волео сам то а и имам нешто урођено, тако сам одлучио да кренем са тим и после првих недељу дана тада, после прве две пробе је уследила и прва турнеја. Почео сам прво као музичар, као вокални солиста и онда сам почео да се бавим певачком групом. Након годину дана сам почео и да играм. Онда сам играо неких 12-13 година па сам се вратио опет музици, оркестру и певачкој групи”, каже Радуловић за Радио Гораждевац.

Након стеченог знања и искуства јавила се идеја за оснивање једне нове наде, новог културно-уметничког друштва где би могао децу научити свему што зна. Недуго затим се идеја и реализовала.

,,Углавном 2008. године негде крајем септембра или почетком октобра смо дошли на идеју да направимо једну фолклорну секцију. Ја сам хтео да то прерасте у нешто веће и прерасло је, наравно не одмах, након годину, две, три прерасло је. Идеја за стварање културно-уметничког друштва се јавила одмах након пар месеци. Тако смо, након што смо утврдили сталне играче, дошли на идеју да оснујемо један КУД који ће бити основа за наше путовање, турнеје. А пре тога је деведесетих постојао ансамбл Светозар Марковић, међутим печат се никада није појавио. Знам да је постојао тај ансамбл али нисам упућен у то колико је радио. Ми смо основали један нов ансамбл, једну нову наду, нове младе људе, генерације које су долазиле и смењивале се из године у годину. Тада је настао КУД “Метохија-Хвосно”. Хвосно је стари назив за Метохију а Метохија је наш назив да кажем. Користимо оба назива да би људи знали шта значи Хвосно”, казао је Радуловић.

Истиче да се тада изненадио колико се људи одазвало да се прикључи КУД-у.

“Бројка је била фрапантна јер нисам знао да ће толики број тадашњих ђака да се одазове. На почетку сам хтео да то крене аудицијама али смо брзо то променили. Знаш да играш, супер, не знаш да играш, није проблем, научићеш. Верујте 20 посто је таленат а 80 посто је рад. Тако функционишемо и данас. Након пар година сам почео да радим и у Осојану у истуреном одељењу из Гораждевца и онда ми је синула идеја да и тамо почнемо са фолклором. Тамо смо радили неко време, а онда и за Бање и Суво Грло где су деца долазила. Проширили смо се и на општину Исток и општину Клину. Радили смо заједно међутим након неког времена смо се одвојили. Путујемо заједно али смо одвојени ансамбли”, наводи Радуловић.

Ово је деци поред разоноде и физичке активности нешто чиме могу изабрати да се баве професионално у Гораждевцу, самим тим наравно да утиче добро на децу.

Поред две постојеће, старије и млађе групе, планира да оснује и групу ветерана. ,,Ансамбл постоји 16 година али је да кажем неких 14 и по година радио активно па је прешао у пасиван статус неких годину и по дана. Интересантно је што су нека деца почела са 3, 3 и по године и даље су ту, после 16 година. И поред тога је и даље одазив велики, сваког дана имамо још нове деце. Имамо млађу и старију групу. Ја се надам и идем ка томе да у скорије време формирам и ветеране. Има много њих који би то желели, који би желели да се баве тиме”.

Што се културе тиче истиче да добијају доста позива чак из целе Европе и иностранства које морају одбити јер немају довољно средстава. Да ствари буду још компликованије највећи проблем им је превоз.

“Били смо учесници многих културних манифестација и радо прихватамо све позиве само што смо имали велики проблем претходних година а то је превоз, сада и не толико уз подршку добрих људи. Зато овим путем апелујем на све људе добре воље који могу да нам помогну само око превоза. Финасијска подлога је наравно увек битна али нам је најбитнији превоз. Да имамо обезбеђен аутобус, да имамо обезбеђено гориво, да имамо неке ужине успут. Коју год турењу да прихватим гледам да је не прихватим непромишљено. Гледам да прихватим нешто где се ништа не плаћа да не бих оптерећивао чланове ансамбла али ето тај неки проблем нам је превоз. Добијамо понуде свуда, из целе Европе, иностранства али просто немамо финансијских могућности да би све то испратили“, објашњава Радуловић.

ОШ “Јанко Јовићевић” стално излази у сусрет а подршку Српске православне цркве увек имају.

,,Школа нам доста излази у сусрет. У школској фискултурној сали одржавамо пробе и са тим немамо проблема. Такође одлична сарадња са КУД Копаоник из Лепосавића. Имамо сарадњу и са СПЦ за коју смо ми увек ту а и они за нас. Бог је увек уз нас. Углавном што се тиче подршке ових отприлике годину дана је била изузетна. Увек може боље али ја сам задовољан”, сматра он.

Најавио је да ће у Гораждевцу одржати један концерт у сусрет Васкрсу.

,,Биће ту 5-7 ансамбла укључујући и нас, у сарадњи са црквом наравно. Наше следеће саборовање биће на Јеремијин дан, сеоску славу Гораждевца. Тада правимо фестивал културе и традиције. Већ имам потврђено да ће неки ансамбли доћи, за сад сигурно њих 10. То ће бити фолклор вечери и предвидео сам да их има две, једна 13. а друга 14. на Јеремијин дан. Планирали смо да угостимо и ансамбле из Црне Горе, Северне Македоније и из централне Србије”, рекао је Радуловић.

Извор: Радио Гораждевац

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон