Косово

Роде: Косово да спроведе одлуку Уставног суда о манастиру Високи Дечани

Амбасадор Немачке у Приштини Јерн Роде саопштио је да је потпуно сагласан са захтевом шефа Еулекса Ђованија Пјетра Барбана да институције Косова треба да спроведу судску одлуку о земљишту манастира Високи Дечани.

Роде је рекао да сви „пријатељи и партнери“ позивају Косово да спроведе одлуку уставног суда.

„Генерал Барбано је 100 одсто у праву. Сви пријатељи и партнери позивају Косово: Урадите то“, написао је Роде у коментару на Барбанову објаву на друштвеној мрежи X.

Шеф Еулекса Ђовани Пјетро Барбано рекао је да је судска одлука о враћању земљишта манастиру Високи Дечани обавезујућа за Приштину. Он је у среду у објави на платформи X истакао да „одлука из 2016. о враћању земљишта манастиру Високи Дечани обавезује све појединце и установе, без изузетка“.

Косовске институције одбијају да спроведу одлуку Уставног суда у Приштини из 2016. године, према којој морају да као власништво Високих Дечана упишу око 24 хектара земље у околини манастира.

Манастир Високи Дечани је, одлуком Комитета за светску баштину Унеска, стављен на списак угрожених споменика, а налази се и на листи најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи, коју је сачинила паневропска федерација за очување културног наслеђа Европа Ностра. Манастир је више пута био изложен директним нападима екстремних Албанаца. Манастир Високи Дечани је под непрекидном заштитом међународних снага Кфора и једини је верски објекат и споменик Унеска у Европи под војном заштитом.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон