Косово

Роде: ЗСО обавеза коју Косово треба да испуни већ 12 година

Немачки амбасадор у Приштини Јерн Роде изјавио је да Берлин жели Косово у Савету Европе, али да је за чланство у тој организацији потребно испунити обавезу о Заједници српских општина, што је, додаје, јасно стављено до знања косовској влади.

Роде је у интервјуу ТВ А2 рекао и да је могуће да се до самог састанка Комитета министара Савета Европе питање чланства Косова уврсти на дневни ред, те да су, што пре ковоска влада донесе храбру одлуку, веће шансе да имају сигурну већину.

„Ми желимо Косово у Савету Европе. Међутим, потребна вам је двотрећинска већина држава чланица да бисте то обезбедили. Због тога се воде припреме и разговори за састанак Комитета министара и за питање приступања Косова Савету Европе. У srcу Савета Европе је заштита мањина. Одлука о манастиру Високи Дечани била је важан корак. Међутим, успостављање Заједнице општина са српском већином је такође веома важно питање на које се Косово већ обавезало, Бриселским споразумима из 2013. и 2015. године и у Охриду“, рекао је Роде.

Додао је да је у бројним разговорима јасно стављено до знања косовској влади да су за успешно гласање у Савету Европе потребни даљи кораци како би се обезбедила двотрећинска вец́ина.

На питање може ли се Косово следеће седмице наћи на дневном реду Комитета министара или је то изгубљена прилика, каже да се нешто може ставити на дневни ред за врло кратко време, али да је потребно да влада донесе храбру одлуку, јер се, додаје, у политици морају убедити и скептичне земље.

То би, наводи, био највећи успех косовске спољне политике у последњој деценији.

„У центру Савета Европе је заштита мањина. Ово је 12-огодишња обавеза Косова, коју оно мора да испуни“, рекао је Роде.

На питање да ли потоји могућност да се Комитет министара СЕ који се састаје једном годишње, ипак састане и на јесен, уколико Приштина предузме конкретне кораке ка ЗСО током лета, одговорио је да је у политици све могуће. „Ако буде развоја, бић и награда. Ако нема развоја, биће и реакција које неће бити у корист Косова. Што пре Влада Косова донесе храбру одлуку, веће су шансе да обезбеди двотрећинску већину“, понавља Роде.

И он је подсетио да процес визне либерализације, који је дуго трајао јер је изостајало решење спора о демаркацији са Црном Гором.

„Косово је било на листи да добије визну либерализацију, а онда сте имали спор са Црном Гором о разграничењу. Требало је пет година да Косово добије визну либерализацију“, казао је амбасадор, а на питање да ли се ситуација са Саветом Европе може претворити у „визну либерализацију 2.0“, одговорио да то управо жели да се избегне, како би се искористио овај тренутак.

„Ово је добра прилика да убрзамо пут Косова ка европским структурама. Савет Европе је најближи плод дрвета Европе који треба да се убере. Имамо препоруку Парламентарне скупштине Савета Европе, чак и са веома великом већином, али сада је све на Влади Косова“, додао је Роде.

Када је реч о дијалогу Косова и Србије, немачки амбасадор је рекао да је једна од најважнијих ствари да обе стране наставе да се ангажују, чак и ако друга страна није баш конструктивна. „Први пут у 20 година имамо резултате дијалога, да се рачуни за струју на северу плаћају. Видимо да је проблем са таблицама више-мање решен. Приштина је у уторак олакшала добијање возачке дозволе, то си све резултати дијалога“, навео је он.

Увек, додаје, постоји перцепција сваке стране да се према њој неправедно поступа. „Али, без обзира на то шта мислите о другој страни, урадите свој домаћи задатак. Велика су очекивања и притисци и на Србију да одради свој део посла. Зато су пре две недеље и званично уведене обавезе Србије у чланство ЕУ, као и за Косово. Друго, стално тражимо од Србије да ухапси осумњичене за напад у Бањској“, навео је Роде.

На питање о безбедносној ситуацији на Косову, истакао је да се она није променила у последњих месец дана и да не види никакву претњу по безбедност.

Најавио је и да ће Немачка учетворостручити број својих војника у Кфору.

„Кфор је овде са 27 земаља, са скоро 5.000 војника. Нови немачки контингент биће базиран у Бондстилу. Имали смо 70 људи овде, сада их имамо скоро 300. Ми реагујемо на развој догађаја и надам се да се напад, попут оног у Бањској, неће поновити. Зато имамо појачане патроле, обезбеђење и не видим никакву непосредну претњу. Нема индикација, али то не искључује могућност да у будућности буде инцидената“, рекао је Роде.

У вези са састанком Берлинског процеса, којем ће на јесен домаћин бити канелар Олаф Шолц, каже да Немачка жели да види више напретка у региону, више сарадње и заједничко регионално тржишта.

Истиче да све док Косово има забрану увоза за робу из Србије то не помаже ситуацији, поручујући да бојкот и забране не воде напред.

„Имаћемо нове споразуме. Надамо се да ће питање регионалног тржишта кренути напред због неких блокада са Косова и из Србије. Неки договори су на чекању. Радимо на томе. Немачки изасланик за Западни Балкан Мануел Зарацин врло је често у Приштини, Београду и БиХ да би решио ова отворена питања“, рекао је Роде.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон