Унцатегоризед

Румунија шаље додатне трупе на КиМ

Након најновијег скока тензија на северу КиМ, услед чега је НАТО овластио слање додатних трупа и одлуке Велике Британије да пошаље 200 војника, сада стиже потврда да ће и Румунија послати додатни контингент.

Представник ове земље при НАТО-у, амбасадор Дан Некулаеску, потврдио је да ће се трупе Румунији придружити Кфору.

„Након недавне одлуке НАТО-а, Румунија ће послати Кфору додатни контингент на нивоу компаније. Наше снаге ће додатно допринети безбедном и сигурном окружењу на Западном Балкану“, поручио је Некулаеску.

Каже да су Црно море и Западни Балкан од стратешког значаја.

„Морамо да задржимо снажан фокус на овим регионима у НАТО-у“, навео је у објави на друштвеној мрежи Икс.

„Британске снаге ће се распоредити у мировној мисији НАТО-а на Косову на захтев НАТО-а. Ово је последица насилног напада на Косовску полицију на Северу Косова 24. септембра и повећања тензија у региону“, поручили су прекјуче из министарства одбране Велике Британије, наводећи да шаљу 200 трупа.

Претходно слање додатних трупа НАТО-а уследило је почетком јуна месеца, а након избијања претходне кризе на Северу Косова, настале након насилног упада специјалних јединица Косовске полиције у општинске зграде у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку, како би спровели нове албанске градоначелнике и сукоба Срба који су протестовали са припадницима Кфора.

На КиМ је тада стигло 500 припадника припадника 65. механизоване пешадијске бригаде Турске. Ови војници боравили су на Северу, а напустили су Косово септембра месеца након, како је саопштено из Кфора, успешно спроведене мисије.

Извор: РТ Балкан

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон