ВестиКосово

Селаковић: Брисел суштински не занимају Срби на Косову, а од Куртија више ништа не чуди

Од Аљбина Куртија више ништа не чуди, па ни да забрани српским уметницима да наступе на Косову, док Брисел суштински не занима шта се дешава са Србима на Косову, изјавио је министар културе Никола Селаковић, наводи Спутњик, а преноси Косово онлајн.

,,Ко је читао ,,Књигу о Милутину“ и ко је погледао истоимену представу са Ненадом Јездићем, јасно му је колико је симболика представе велика. Мислим да вид солидарности са Јездићем треба да буде у томе да онај ко представу није погледао, погледа, па ће му бити јасно зашто је сметала Аљбину Куртију”, рекао је Селаковић

Он је додао да се непосредно пошто је Јездићу забрањен улазак на Косово телефоном чуо са прослављеним српским глумцем и пружио му подршку. Јездић му је, како каже, одговорио у Милутиновом стилу.

„Он ми је одговорио Милутиновим речима које су више него упечатљиве: не треба ништа да нас чуди, сви они који то раде, раде да би свему што је српско забранили улазак на Косово и Метохију и да би свему што је српско показали пут у једном смеру, ван Косова и Метохије. То је њихов циљ, а наставићемо да се боримо да им итекако онемогућимо да те циљеве испуњавају“, каже Селаковић.

Министар културе Србије је оценио да га више не чуде потези које предузима косовски премијер.

,,Ништа што долази од Аљбина Куртија не би требало да чуди, па како може да чуди забрана српским уметницима или било коме ко је део српског духовног бића да посети Косово и Метохију, када је претходно улазак у јужну српску покрајину забрањен поглавару Српске православне цркве”, нагласио је Селаковић.

Он је додао да патријарх и архијереји Српске православне цркве сваке године у ово време одлазе у Пећку патријаршију, историјско седиште српске цркве да би тамо, молитвом, започели заседање Светог архијерејског сабора.

„Дакле, не иду никога да вређају, не иду никога да нападају, не иду да се баве никаквом врстом политике – одлазе да се моле Богу тамо где се наши архијереји од светог Саве моле. Где су се молили увек. Осим у временима окупације. Ако погледате, тамо се поглавари српске цркве нису молили у Првом и Другом светском рату. Онемогућено им је то и данас и онда сами извуците закључак какво је стање на терену“, оцењује Селаковић.

Према његовим речима постоји јасна веза између ових забрана уласка на Косово и предлога резолуције о Сребреници, оценивши да “када неко може да ради то што ради народу у Републици Српској и Србији, сва средства су дозвољена”.

„Да ли је неко упутио било какав вид протеста? Чули сте једно млако саопштење портпарола ЕУ који говори о забрани уласка нашем патријарху и ту се све завршава. Невероватно је то што је забрањено српском патријарху и владикама српске цркве да уђу на Косово и Метохију, а на крају саопштења се позивају обе стране да се уздрже од свих врста итд. Значи, као и увек. И онда видите да је њихово саопштење дато про форме, да њих суштински та ситуација не занима“, истакао је Селаковић.

Коментаришући преговоре у Бриселу који нису довели до решења по питању употребе динара на Косову, Селаковић је оценио да ЕУ суштински не занима то питање.

,,Заправо, Брисел суштински не занима ни укидање динара као платежног средства на Косову и Метохији, нити било шта друго што има везе са пуцњавом на српску децу, као ни забрана продаје српске робе. Али те ствари не треба да нас поколебају, већ да нас учврсте у борби за Косово и Метохију”, закључио је Селаковић. 

Извор: Косово онлајн; фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон