ВестиКосово

Срби са севера којима прети исељење из станова: Ми нисмо криминалци, али ћемо остати на улици

Састанак који је организован данас у Европској кући у Северној Митровици, према речима Срба којима прети исељење из њихових станова, није донео никакво решење за њихове проблеме.

Више од 30 људи присуствовало је састанку, који је био затворен за јавност, а према речима грађана, ово је само још једно разочарање, јер како кажу састанку нису присуствовали представници Европске уније већ само чланови Агенције за верификацију и упоређивање имовине, који су само поновили став да је решење коначно те да Срби морају напустити своје станове у року који стоји на решењима.

Ненад Вучетић за Косово онлајн каже да његова петочлана породица у стану који треба да напусти живи од 1966. године, а он има све папире за тај стан.

Данас је дошао да чује решење за проблем који је задесио не само његову породицу већ, како каже, огроман број становника Северне Митровице и Звечана.

„Чисто губљење времена, позвали су нас на састанак како бисмо нашли решење да све стране буду задовољне, међутим на састанку су упорно понављали да је ово коначна одлука и да судови нису надлежни за ово. Од понедељка ће почети са исељавањима и ако је ово њихова коначна одлука, наша је одлука да достојанствено останемо у свом стану, а они нека дођу да нас истерају“, каже Вучетић.

Наводи да је састанак с времена на време био непријатан и пун ироније и подсмеха представника Агенције за верификацију и упоређивање имовине.

„Ми смо мислили да ће састанку присуствовати неко из међународне заједнице, међутим, ту су били само Албанци који су се иронично подсмевали на свако наше питање и говорили да нису компетентни и да је ово њихова коначна одлука. Упорно су као папагаји понављали да је то коначна одлука. Ту је био и неки правни тим који је донео те одлуке и њихов једини предлог је био да продуже рок на неколико дана уколико неко још није избацио своје ствари из станова или ако је у питању смртни случај“, преноси он утиске са састанка.

Вучетић каже да не види решење проблема и да ће после свега људи остати на улици.

„Да смо знали да неће нико да дође од међународних представника, верујте да ни ми не бисмо дошли. Наставља се са чишћењем ове територије, они ово раде плански. Имају процес да истерају народ са ових простора. Остаћемо на улици, не знам шта ћемо и где ћемо испред општине, донећемо ствари на Трг или овде на шеталишту. Ово је велики проблем не само за нас овде. Ово ће се наставити и нема краја овоме. Нису хтели да сарађују са нама. Ми нисмо криминалци и нисмо ми криви што је дошло до овога“, поручио је Вућетић.

Како Косово онлајн сазнаје састанку су поред представника Срба и Агенције за верификацију и упоређивање имовине, били присутни и представници испред Амбасаде САД и ЕУ, али нису учествовали у расправи.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон