Косово

Стојковић: Пензионерима ће бити још теже истеком прелазног периода за примену одлуке о динару

У транзиционом периоду од ступања на снагу неразумне и нехумане одлуке Централне банке Косова о динару, очигледно није могло да се дође до договора и решења и чини ми се да је умногоме заказала међународна заједница која није имала разумевање за српску заједницу на Косову, каже председник Удружења пензионера у Грачаници Веско Стојковић.

Стојковић наводи за Косово онлајн да је Удружењу пријављено много случајева да у продавницама не може да се плати у динарима, али да проблема има и при плаћању бањске рехабилитације или одмора пензионера.

„Дошли смо у ситуацију да не можемо да измиримо своје обавезе. Измирићемо, али каснимо, а да не причамо о свакодневном снабдевању, набавци лекова и другим стварима. Надамо се решењу око динара али су наде све мање управо због те прећутне сагласности међународне заједнице“, истиче Стојковић.

Како додаје, међународна заједница је могла да одложи спровђење одлуке ЦБК и администрације у Приштини на разуман период, али је по ко зна који пут заказала.

„Самом најавом одлуке ЦБК пензионери су дошли у ситуацију да не могу да опстану и да се обезбеде основним животним намирницама и лековима, а сада када одлука постаје правоснажна, ситуација ће се још више погоршати. Ми и даље пензије примамо у динарима и све то изискује додатне напоре и прави невероватне проблеме са којима се пензионери суочавају“, наводи Стојковић.

Пензионери, каже, нису хтели, па ипак морају да се навикавају на нове околности, али навика, истиче, не значи и пристајање на све то.

„Неизвесност остаје присутна. Укидањем динара поставља се питање да ли ће сутра бити могућа слобода кретања и слобода удруживања? Живот мора да тече даље, морамо да се сналазимо, али је заиста безнадежно у сваком погледу ако се ове тенденције наставе као и прећутно одобравање свих поступака косовске администрације од стране међународне заједнице“, каже Стојковић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон