Политика

Сутра нова рунда дијалога Београда и Приштине у Бриселу

Нова рунда дијалога Београда и Приштине на нивоу главних преговарача, биће одржана сутра у Бриселу, а главна тема биће проналажење решења у вези са одлуком Централне банке Косова о употреби динара.

Делегацију Београда, у којој су бројни експерти, поново ће предводити директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, док се са приштинске стране очекује учешће њеног главног преговарача Бесника Бисљимија.

Ово је седма рунда дијалога на којој ће се разговарати о забрани употребе динара на Косову, до које долази након што је истекао прелазни период који је ЦБК одредила за почетак примене уредбе о забрани употребе динара на Косову и након што су у Приштини најавили да ће бити предузете мере против свих оних који за готовинске трансакције на Косову користе друге валуте осим евра.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак у уторак је најавио да ће угостити главне преговараче Београда и Приштине ради разговора чији је циљ проналажење „одрживог привременог решења“ за оне на које утиче уредба такозване Централне банке Косова о готовинским трансакцијама.

Претходни састанак, на којем се разговарало о одлуци Приштине да укине динарски платни промет на Косову, одржан је крајем априла у Бриселу, али је завршен без конкретних резултата.

Петковић је тада рекао да је Београд показао конструктивност и изнео своје предлоге за проналажење решења, али да Приштина не жели решење.

Лајчак је, након састанка у априлу, рекао да је представио „компромисни документ“ у настојању да се премосте разлике између страна, али није прецизирао о чему се ради.

Уредба ЦБК којом се евро уводи као једина службена валута за готовинско плаћање на Косову ступила је на снагу 1. фебруара.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон