Локалне

Сутра у Грачаници промоција књиге „Косовски феномени“


Дом културе Грачаница и Архив Косова и Метохије позивају вас на промоцију књиге Косовски феномени, аутора Ђорђа Јевтића, истакнутог новинара, публицисте и писца, која ће се одржати у уторак 19. марта 2024. са почетком у 19 часова.

Књига Косовски феномени је девета књига Ђорђа Јевтића у којој аутор даје сажет пресек историје српске књижевности и њених носилаца на Косову и Метохији, посебно од друге половине 19. столећа до данас. У том делу шире је представљен развој српске књижевности овог подручја од шездесетих година ХХ века и посебно обнове њених покиданих нити после 1999. године када је на Косову и Метохији остао врло мали број књижевних стваралаца. На исти начин представљена је и ликовна уметност, односно сликарство и вајарство и њихови носиоци од средњег века, па све до ових дана, док се у трећем поглављу детаљно представља рад установа културе које су остале или су се у међувремену, након прогона, вратиле и наставиле делање у Грачаници и Косовској Митровици.  Сва три та сегмента обрађена су према одабиру аутора као  стваралачки и културолошки феномени. Према речима рецензенткиње проф. др Сунчице Денић, и „ова књига је сама по себи феномен исписана руком и животом аутора који је активни сведок свега што се збило, створило или рушило у последњих пола века.“ И други рецензент, књижевник Александар Лаковић истиче да је  књига Косовски феномени  „својеврсни каталог културе на Косову и Метохији“.

Књигу су објавили Архив Косова и Метохије и Дом културе Грачаница. Учествују : проф. др Зоран Арацки, Александар Дунђерин, књижевни критичар и писац, а наступиће и песници Жарко Миленковић, Драгомир Костић, Живојин Ракочевић, Срећко Симић и Новица Соврлић. 

Извор: Дом културе Грачаница

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон