ДруштвоНасловнаПравославље

Свештеник Дарко: Суштина поста – уздржавање од ружних речи, дела и помисли, а потом и хране

Пост је најпре уздржавање од ружних мисли и дела, а тек потом и од хране, истакао је гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница свештеник Дарко Маринковић.

У току је Велики Васкршњи пост. Васкршњи пост карактерише то што свака недеља има свој назив и посвећена је неком светитељу. Прва недеља је Чиста недеља, друга Пачиста, трећа недеља је посвећена Часном крсту, четврта Светом Јовану Лествичнику, пета Светој Марији Египћанки, шеста Цветима и седма је Страдална недеља.

Тренутно је пета недеља поста, која се још назива Глувна недеља, а посвећена је Светој Марији Египћанки.

„То је жена која је живела развратно и раскалашно и једном приликом када је хтела да уђе у богомољу нека невидљива сила јој то није дозволила, све док није схватила да је то због грехова које је чинила у животу. Покајала се, горко заплакала и обећала да ће убудуће свој живот Богу да посвети, па се тако наредних 47 година подвизавала и провела у пустињи“, истакао је отац Дарко.

Васкршњи пост траје седам недеља, у оквиру којих се треба уздржавати од масне хране, лоших мисли и дела.

„Пост је исти за све, а његова главна суштина је уздржавање. Човеку на памет прво падне да је у питању уздржавање од хране, али оно што је битније јесте да се треба уздржавати од ружних речи, дела и помисли. Свакако да се треба уздржавати и од хране, али овај пост јесте важнији, јер је душа важнија од тела и мислим да човек треба да поведе више рачуна о њој“, нагласио је отац Дарко.

Питања о посту која верници често постављају свештенику јесте како заправо треба да посте.

„Сврха поста јесте да човека ојача и оснажи, и ако неко тек почиње да пости, без обзира ког је узраста, њему је нереално одредити  строги пост, већ је потребно да за почетак пости блаже како би се привикао, а тек након тога уводи се и строги пости. Оно што је битно истаћи, јесте да ниједан човек не би требало сам себи да одреди како ће да пости, већ то треба да буде у договору са својим парохијским свештеником, а сваки свештеник треба да буде упознат са психофизичким стањем својих верника да би на основу њега могао да им одреди начин на који ће да посте“, напомиње свештеник.

Када је прослава Васкрса у питању, отац Дарко истиче да празник треба прославити литургијски, а да сваки човек треба да има један здрав континуитет у три ствари: посту, исповести и молитви.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон