КултураНасловна

У Дому културе одржана Светосавска академија

У организацији Културно-просветне заједнице Косова и Метохије и Ансамбла народних игара Косова и Метохије „Венац“, у Грачаници  је одржана Светосавска академија. Награда „Ђорђе Лекић“, коју Културно-просветна заједница традиционално уручује за образовање по одлуци жирија припала је епископу рашко-призренском Теодосију, Богословији Кирило и Методије у Призрену.

„Сви ми српчићи и деца Светога Саве трудимо се да наставимо дело Светог Саве да ходимо његовим путем, да ходимо путем који нам је оставио, а тај пут је вечни. Оно што је најлепше и највредније Свети Сава је оставио својој деци и својим потомцима. И наша епископија,наша црква на овим просторима, манастири, црквене општине, свештеници, игумани, а поготово овде поменута призренска Богословија Светих Кирила и Методија. Чинимо све да дела Светога Саве буде присутно на овим просторима, знајући да је Свети Сава Христов Нови завет предао народу свом и тај завет се за нас Србе зове Светосавље. Да ходимо његовим стопама и да вреднујемо оно што је Свети Сава вредновао. Без обзира на све прилике, на сва искушења у којима живимо имамо Христа, имамо Светог Саву, а Господ је рекао – Не бој те се, ја сам са вама у свему“, казао је Епископ рашко-призренски Теодосије.

Беседу о Светом Сави говорила је професорка српског језиа и књижевности Марија Караџић.

„Пре више од 8 векова, на данашњи дан, по рођењу родитељи и велможе први ускликнуше, ово ће бити неко ново знамење и би знамење, добар, кротак,свима љубазан, ништељубив, као мало ко други, монашки чин исувише поштоваше“, навела је Караџић у беседи о Светом Сави.

Најактивнијим читаоцима  Народне библиотеке у Грачаници директорица ове установе Бранкица Костић  доделила је признање „Читалачко слово“.

Припремљен је и богат културно уметнички програм.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон