ВестиКосово

Тодић: У Лепосавићу велика неизвесност, највише испашта обичан народ


Велика је неизвесност присутна на простору наше општине од 26. маја прошле године до данашњег дана. До зуба наоружани специјалци косовске полиције тада су увели новоизабране представнике општине у зграду општине Лепосавић и заиста је било пуно тензија. Зграда општине је током летњег периода више личила на касарну, јер је у њој боравио велики број припадника косовских специјалних снага, а касније су је обезбеђивали и припадници Кфора, каже за Косово онлајн бивши градоначелник Лепосавића Зоран Тодић.
Присећајући се дешавања и протеста грађана који су уследили након што је нови градоначелник Лепосавића Љуљзим Хетеми, изабран на изборима које су Срби бојкотовали, у зграду општине ушао уз асистенцију полиције, уз шок бомбе и сузавац, Тодић каже да после годину више ништа није исто и да је целокупна ситуација тешка за српски народ.

„Све ово је производ једностраних неразумних антисрпских одлука владе из Приштине, на шта се међународна заједница много пута оглушивала. Једноставно није имала разумевања на оно на шта смо годинама уназад указивали, на проблеме са којима се суочава српско становништво на простору наших општина на северу Косова и Метохије. Пуно је притисака, тензија, неизвесности, а највише испашта обичан народ, запослени који су свој радни век провели у овој згради и који од 26. маја прошле године немају приступ својим радним местима, а та радна места и њихови радни задаци су да пружају услуге нашем становништву“, наводи Тодић.

Како додаје, све је остало на саопштењима кључних западних земаља које су тада давале препоруке да се ништа не ради на силу и да председници општина који немају легитимитет обављају своје радне задатке у неким другим јавним зградама.

„Међутим, влада из Приштине се оглушила на те позиве међународне заједнице, није је интересовао ни став локалног становништва, тако да су они уз примену бруталне силе 26. маја окупирали и узурпирали зграду општине и Богу хвала није било повређених ни страдалих“, каже Тодић.

Последње две године, како указује, влада на челу са Аљбином Куртијем радила је тако да угаси све што је српско.

„Водио је антисрпску политику, антисрпску кампању, доносио једностране одлуке, а као последицу свих тих једностраних одлука имамо одлазак великог броја људи са територије наше општине. Напустили су своје домове, јер су једноставно били на неким списковима, а учествовали су на мирним протестима“, указује бивши челник општине Лепосавић.

Актуелна локална власт, како оцењује, служи влади из Приштине као покриће за спровођење неких одлука.

„Пре свега за, како они кажу, ширење суверенитета на север Косова и Метохије. Нико не води рачуна о угрожености људских права, основних елементарних права народа који живи овде, а све под плаштом спровођења суверенитета над читавим простором Косова. Грађани најбоље знају шта значи када имамо локалну власт у служби свих становника, без обзира на верску и националну припадност, а оно што ја могу да знам је да је ова власт нефункционална. С обзиром на то да смо пре тога ми вршили власт у општини Лепосавић знамо како функционише општина и каве су могућности. Није било улагања, није било инфраструктурних пројеката, види се то на терену“, каже Тодић.

До свега овога, како закључује не би дошло да су примењени договори постигнути у Бриселу.

„Пре свега мислим на формирање Заједнице српских општина, јер до много ових лоших ствари и лоших тренутака за српски народ не би дошло да је основана ЗСО. Велику одговорност сноси део међународне заједнице. На Косову и Метохији има простора да живе сви људи који су живели овде вековима, треба тражити компромисно, дугорочно, одрживо решење које ће да задовољи и да гарантује будућност нас који живимо овде“, поручује Тодић.

Извор:Косово Онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон