КосовоНасловна

Трибина „Погром 17.март 2004.године- Награђени злочин“

Поводом обележавања 20-те годишњице од мартовског погрома на Косову, у галерији Дома културе у Грачаници отворена је изложба фотографија о погрому 17 и 18 марта 2004. године, а истовремено је одржана и трибина под називом “ Награђени злочин“.

Проф.др Владан Виријевић казао је да догађај из марта 2004.године нису ту да би чували културу сећање већ културу бола.

„Ради се о једном тренутку који је уствари последица једног клијања семена и реализације дуготрајног процеса који је кренуо од конституисања прве Призренске лиге 1878.године. Тај процес имао је своје фазе и месечеве мене у различитим политичким околностима. Његов епилог могли смо видети на почетку 21. века“, истиче Виријевић.

Стефан Радојковић, истраживач Института за политичке студије у Београду говорио је на трибини о међународном аспекату овог догађаја и да међународна заједница није била свесна у ком смеру је отишло мартовско насиље.

„За ову прилику искористио сам рад једног истаживача са Лондонске школе за економију и међународне послове који се бавио том еволуцијом. Он је поставио једно просто питање како од 1998.године до 2008.године долази до радикалне промене у ставу међународне заједнице по питању тога шта радити са територијом Косово, шта урадити и какву управу створити на овом простору. За њих је то административно питање, питање без емоција“, истиче Радојковић.

Директор архива Косова и Метохије Марко Марковић причао је на тему шта је предходило мартовском погрому где је и навео више злочина, убистава, бацања експозивних направа, повређивања и етничко чишћење Срба.

„Ако кренемо од Приштине можемо јасно увидети да је током мартовског погрома нестало и оно мало српског живота у том граду. Страдала је Црква Светог Николе и страдала је зграда ЈУ програма, где су живели Срби. Сви ти догађаји су заправо такви да би се филм могао снимити, јер су се догодили у 21.веку пред очима међународне јавности. Поред Приштине, страдало је и суседно Косово Поље, где је поред кућа спаљена и српска школа, Црква, болница. Поред Приштине и Косово Поље, не смемо заборавити страдања на централном Косово, погодотву у Чаглавици“, казао је Марковић.

Наредних дана све до 17.марта у организацији Дома културе Грачаница биће организован програм посвећен мартовском погрому над Србима те 2004.године.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон